Freedom Struggle of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

5 mins read

Freedom Struggle of odisha

1. People in Odisha held protest meetings at which of the places during Swadeshi Movement?
(1) Balasore
(2) Sambalpur
(3) Puri
(4) All of the above
Ans: (4)
________________________________________
2. Satyabadi School in Puri during the Swadeshi Movement was established by
(1) Nanda Kishore Das
(2) Gopabandhu Das
(3) Harekrushna Mahtab
(4) Dibakar Patnaik
Ans: (2)
________________________________________
3. In which year wasUtkal Samillani formed?
(1) 1903 (2) 1900 (3) 1910 (4) 1899
Ans: (1)
________________________________________
4. Who founded the Satyabadi School with Nationalist Spirit in Odisha? (OPSC 2017)
(1) Acharya Harihar
(2) Madhusudhan Rao
(3) Gopabandhu Das
(4) Kripasindhu Mishra
Ans: (3)
________________________________________
5. Who led the Salt Satyagraha in Balasore district?
(1) Surendra Nath Das
(2) Narayan Birabar Samanta
(3) Birakishore Das
(4) Lakshmi Narayan Mishra
Ans: (1)
________________________________________
6. Mahatma Gandhi came to Odisha for promoting Non-Cooperation Movement in year.
(1) 1920 (2) 1922
(3) 1921 (4) 1919
Ans: (3)
________________________________________
7. Where was the Odisha State’s People’s Conference organised in 1931?
(1) Mayurbhanj (2) Balasore
(3) Cuttack (4) None of these
Ans: (3)
________________________________________
8. When did the Salt Law was broken in Inchudi of Balasore?
(1) 6th April, 1930
(2) 14th April, 1930
(3) 12th April, 1930
(4) 13th April, 1930
Ans: (2)
________________________________________
9. Who was appointed as the director of the Individual Civil Disobedience Movement in Odisha?
(1) HK Mahtab
(2) Gopabandhu Das
(3) Madhusudan Das
(4) Rama Devi
Ans: (1)
________________________________________
10. The firstOdisha state’s People’s Conference was held under the Presidentship of
(1) Balukeshwar Acharya
(2) Bhubananda Das
(3) Radhanath Rath
(4) Govinda Chandra Mishra
Ans: (2)
________________________________________
11. When was the hero of Odisha, Laxman Naik executed?
(1) 21st, August, 1942
(2) 23rd August, 1942
(3) 21st March, 1943
(4) 29th March, 1943
Ans: (4)
________________________________________
12. Who among the following became a martyr in Odisha during the Quit India Movement?
(1) Baji Raut
(2) Birsa Munda
(3) Laxman Naik
(4) Raghu Dibakar
Ans: (3)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams
________________________________________
13. Where in Odisha did the largest number of people died in a massacre?
(1) Dhenkanal (2) Cuttack
(3) Balasore (4) Puri
Ans: (3)
________________________________________
14. Which of the following events in Odisha is similar to the Jallianwala Bagh incident in Punjab?
(1) The Mathli Killing
(2) The Massacre of Eram
(3) Na’anka Famine
(4) None of the above
Ans: (2)
________________________________________
15. Who had led the Prajamandal Movement in the area of Dhenkanal?
(1) Banamali Das
(2) Baishnab Charan Pattanaik
(3) Sarangdhar Das
(4) Prananath Pattanaik
Ans: (2)
________________________________________
16. Eram is famous as “Rakta Tirtha” for
(1) Salt Satyagraha
(2) Massacre at Melan Padia
(3) Prajamandal Movement
(4) Laxman Naik Rebellion
Ans: (2)
________________________________________
17. Odisha became a separate province in the year
(1) 1925 (2) 1938
(3) 1939 (4) 1936
Ans: (4)
________________________________________
18. The most heroic role in the Dhenkanal uprising was played by
(1) Sri Baishnab Charan Patnaik
(2) Surendra Nath Das
(3) Dora Bisoi
(4) Radhanath Ray
Ans: (1)
________________________________________
19. After the resignation of the Congress Ministry, under whom a coalition ministry was formed in November, 1941?
(1) Maharaja Paralakhemundi
(2) Nityananda Kanungo
(3) Acharya Harihar Das
(4) Bodhram Dube
Ans: (1)
________________________________________
20. The first Congress Ministry was made under the leadership of
(1) Biswanath Das
(2) Smt Rama Devi
(3) Acharya Harihar Das
(4) Smt Malati Choudhury
Ans: (1)
________________________________________
21. Which state was not amalgamated into Odisha in 1948?
(1) Mayurbhanj
(2) Balasore
(3) Cuttack
(4) None of the above
Ans: (1)
________________________________________
22. Sardar Vallabhbhai Patel came to Odisha for its merger in
(1) 1946 (2) 1947
(3) 1948 (4) 1949
Ans: (2)
________________________________________
23. Which of the following activity is not related to Madhusudan Das?
(1) Utkal Union Conference
(2) Odisha Tenancy Bill
(3) Bengal Legislative Council
(4) Satyabadi School
Ans: (4)
________________________________________
24. Which Odia speaking states were later placed under Bihar due to political miscalculations?
1. Balasore 2. Seraikela
3. Kharsawan 4. Mayurbhanj
Select the correct answer from the codes given below.
(1) 1 and 4 (2) 2 and 3
(3) 2, 3 and 4 (4) All of these
Ans: (2)
________________________________________
25. Krushna Chandra Gajapati organised tenth session of Utkal Union Conference in
(1) Cuttack (2) Balasore
(3) Paralakhemundi (4) Inchudi
Ans: (3)
________________________________________
26. Who was the first President of Utkal Pradesh Congress Committee in 1921?
(1) HK Mahtab
(2) Krushna Chandra Gajapati
(3) Gopabandhu Das
(4) Madhusudhan Das
Ans: (3)
________________________________________
27. Who established ‘Sevaghar’ Ashram at Bari?
(1) Sarala Devi (2) Rama Devi
(3) Malati Devi (4) Sita Devi
Ans: (2)
________________________________________
28. Who among the following was the sole delegate from Odisha in the First Round Table Conference?
(1) Gopabandhu Das
(2) Krushna Chandra Gajapati
(3) Madhusudan Das
(4) Rama Devi
Ans: (2)
________________________________________
29. Sarala Devi observed fast during 6th April to 13th April 1921 for
(1) Civil Disobedience Movement
(2) Non-Cooperation Movement
(3) Quit India Movement
(4) Swadeshi Movement
Ans: (2)
________________________________________
30. ‘Navajeevan Mandal’ at Tumbadiguda of Koraput was formed by Rama Devi in
(1) 1945 (2) 1946
(3) 1944 (4) 1947
Ans: (2)
________________________________________
31. Who among the following was selected as an important women member for Individual Civil-Disobedience Movement?
(1) Malati Devi (2) Sarala Devi
(3) Ram Devi (4) Krishnabala Sen
Ans: (1)
________________________________________
32. Who among the following freedom fighter was also a prolific writer?
(1) Sarala Devi
(2) Krishnabala Sen
(3) Malati Devi
(4) Rama Devi
Ans: (1)
________________________________________

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Awards And Honours of odisha, Odisha objective gk questions

Next Story

Geographical Features of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Latest from Blog

error: Content is protected !!