Communication And Cinema (Odisha Objective GK General Knowledge)

3 mins read

Communication And Cinema (Odisha Objective GK General Knowledge)

1. Which of the following is the first Odia newspaper of Odisha?
(1) Dharitri (2) Utkala Deepika
(3) Dinalipi (4) Anupam Bharat
Ans: (2)
________________________________________
2. Which day is celebrated as the ‘Odia Journalism Day’?
(1) 1st January (2) 3rd March
(3) 5th June (4) 4th August
Ans: (4)
________________________________________
3. Which was the first English daily in Odisha?
(1) New Orissa (2) Cuttack Standard
(3) Orissa Patriot (4) Orissa Times
Ans: (1)
________________________________________
4. From which district of Odisha the weekly Asha was published first time in 1913?
(1) Cuttack (2) Ganjam
(3) Puri (4) Berhampur
Ans: (2)
________________________________________
5. Dinalipi newspaper of Odisha is published from which district of Odisha?
(1) Balangir (2) Nayagarh
(3) Balasore (4) Bhubaneswar
Ans: (4)
________________________________________
6. Dharitri newspaper was first published in the year
(1) 1866 (2) 1901
(3) 1974 (4) 2000
Ans: (3)
________________________________________
7. Which among the following is an Oriya magazine started in the pre-independence era?
(1) Rock Pebbles (2) Utkal Prabha
(3) Niakhunta (4) Both (2) and (3)
Ans: (4)
________________________________________
8. Bodha Dayini published from Balasore in 1861 was
(1) First Oriya Weekly
(2) First Oriya Daily
(3) First Oriya Magazine
(4) First Bimonthly Magazine
Ans: (3)
________________________________________
9. How many radio stations are there in Odisha?
(1) 3 (2) 10
(3) 18 (4) 28
Ans: (4)
________________________________________
10. Which among the following is not a children magazine in Oriya language?
(1) Nandan Kanam (2) Ameodia
(3) Kunikatha (4) Suna Bhauni
Ans: (2)
________________________________________
11. Which district of Odisha has maximum number of post offices in the state?
(1) Ganjam (2) Malkangiri
(3) Angul (4) Keonjhar
Ans: (1)
________________________________________
12. In which year DD Odia, a state owned TV channel, was launched in Odisha?
(1) 1947 (2) 1980
(3) 1994 (4) 2000
Ans: (3)
________________________________________
13. Teledensity in the state of Odisha is roughly around
(1) 62.8% (2) 90.6%
(3) 80.05% (4) 100%
Ans: (3)
________________________________________
14. The Keonjhar postal division in Odisha falls under which postal region?
(1) Sambalpur (2) Bhubaneswar
(3) Berhampur (4) None of these
Ans: (1)
________________________________________
15. In which year the Odia Film Industry became a recognised film industry in the state by the Government of Odisha?
(1) 1905 (2) 1936
(3) 1974 (4) 1990
Ans: (3)
________________________________________
16. The urban teledensity of Odisha is …………than rural teledensity ofOdisha.
(1) Lower (2) Higher
(3) At par (4) Slightly Higher
Ans: (2)
________________________________________
17. Which of the following actors of Odisha received theNational Awards three times?
(1) Prasanta Nanda (2) Arindam Roy
(3) Bijay Mohanty (4) Jayiram Samal
Ans: (1)
________________________________________
18. Which of the following was the first Odia film of Odisha?
(1) Sita Bibaha (2) Roles to Eight
(3) Sala Budha (4) Chini
Ans: (1)
________________________________________
19. Which popular actor from Oria cinema received ’Best Villian’ award several times?
(1) Pitobash Tripathy (2) Bijaya Jena
(3) Dukhiram Swain (4) Sisir Mishra
Ans: (3)
________________________________________
20. In which district of Odisha, the popular actor, director and screenplay writer Sriram Panda was born?
(1) Nabarangpur (2) Puri
(3) Cuttack (4) Ganjan
Ans: (1)
________________________________________
21. A memorial award is given in the memory of which famous director from Ollywood?
(1) Mohan Sundar Deb Goswami
(2) Bijoy Ketan Mishra
(3) Sulagna Panigrahi
(4) Mihir Kumar Das
Ans: (1)
________________________________________
22. Which actress from Cuttack received National Award for Best Director for her directoral debut ’Tara’?
(1) Elina Samantaray (2) Leslie Tripathy
(3) Mahasweta Ray (4) Bijaya Jena
Ans: (4)
________________________________________
23. The first film to receive the National Award for best Feature Film in Odia language in 1961 was
(1) Aadim Vichar (2) Srilokenath
(3) Ahalya (4) Laxmi Pratima
Ans: (2)
________________________________________
24. Which award is given to a film personality for their outstanding contribution to Odia cinema?
(1) Jaydeo Award
(2) Sunder Dev Award
(3) National Film Award
(4) Odia Film Award
Ans:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Transport (Odisha Objective GK General Knowledge)

Next Story

Odisha Formation (Odisha Objective GK General Knowledge)

Latest from Blog

error: Content is protected !!