Industries (Odisha Objective GK General Knowledge)

7 mins read

Industries of Odisha

1. Odisha is the largest producer of which among the following?
(1) Stainless steel
(2) Semi precious stones
(3) Cement
(4) Copper utensils
Ans: (1)
________________________________________
2. Which company stands as the largest exporter of pig iron in Odisha?
(1) SAIL (2) NALCO
(3) NINL (4) SEZ
Ans: (3)
________________________________________
3. Where was the first cement industry started in Odisha?
(1) Raibaga
(2) Rajgangpur
(3) Panposh
(4) None of the above
Ans: (2)
________________________________________
4. Which among the following steel plant in Odisha was set up with South Korean collaboration?
(1) Nilachal Ispat Nigam Limited
(2) Rourkela Steel Plant
(3) POSCO India Private Limited
(4) TATA Steel, Odisha division
Ans: (3)
________________________________________
5. The port facilities for export of bauxite and aluminium are available at Visakhapatnam and
(1) Angul (2) Paradip
(3) Keonjhar (4) Balasore
Ans: (2)
________________________________________
6. ‘TheHira CementWorks’ inOdisha is run by the
(1) IDCO (2) HINDALCO
(3) NALCO (4) None of these
Ans: (1)
________________________________________
7. Prominent players in the aluminium industry in Odisha are
(1) NALCA and HIND
(2) NALCO and Hira
(3) NALCO and HINDALCO
(4) None of the above
Ans: (3)
________________________________________
8. The second aluminium plant of NALCO in the state of Odisha runs in
(1) Koraput
(2) Damanjodi
(3) Panchpatmali
(4) Talcher
Ans: (2)
________________________________________
9. The Ferro-Manganese Plant which is located at Joda in Keonjhar district is run by which company?
(1) Tata Iron and Steel Limited
(2) Jeypore Sugar Limited
(3) Jindal Steel and Power
(4) None of the above
Ans: (1)
________________________________________
10. NALCO in Odisha gets its coal supply from
(1) Mayurbhanj
(2) Paradip
(3) Damanjodi
(4) Talcher
Ans: (4)
________________________________________
11. In which district of Odisha was first paper mill set up?
(1) Cuttack (2) Jharsuguda
(3) Khordha (4) Puri
Ans: (2)
________________________________________
12. A Ferro-Silicon plant is located in which of the following places?
(1) Rayagada
(2) Theriruveli
(3) Cuttack
(4) Visakhapatnam
Ans: (2)
________________________________________
13. Which variety of silk is less popular than Tassar in Odisha?
(1) Eri (2) Mulberry
(3) Both (1) and (2) (4) Neither (1) nor (2)
Ans: (2)
________________________________________
14. Which of the following industries ranks amongst the most exported commodities from Odisha?
(1) Iron and Steel
(2) Paper Mills
(3) Handloom Industries
(4) Rubber
Ans: (3)
________________________________________
15. Where is the oldest sugar factory located in the state?
(1) Mayurbhanj (2) Rayagada
(3) Bargarh (4) Aska
Ans: (4)
________________________________________
16. Textile mill at Chaudwar gets its supply of raw cotton from the cotton belt located in
(1) Eastern Peninsula
(2) Western Peninsula
(3) Northern Peninsula
(4) Southern Peninsula
Ans: (2)
________________________________________
17. The aeronautical factory at Koraput district was established by Hindustan Aeronautical Limited (HAL) in collaboration with which country?
(1) Canada (2) USA
(3) USSR (4) Germany
Ans: (3)
________________________________________
18. Which of the following areas has flourishing ceramic glass industry in Odisha?
(1) Latikata
(2) Khansbahal
(3) Barang
(4) All of the above
Ans: (4)
________________________________________
19. Which of the following are the principal centres of leather production in Odisha?
1. Cuttack
2. Boudh
3. Balangir
4. Keonjhar
(1) 1 and 2 (2) 1, 2 and 3
(3) 3 and 4 (4) 1 and 3
Ans: (2)
________________________________________
20. Which place in Odisha has many salt factories?
(1) Sambalpur (2) Mancheswar
(3) Ganjam (4) Cuttack
Ans: (3)
________________________________________
21. Boudh district in Odisha is famous for which type of cottage industry?
(1) Firecracker making
(2) Wood craft
(3) Handloom silk sarees
(4) Badi making
Ans: (3)
________________________________________
22. Which of the following regions of Odisha is famous for its jewellery work?
(1) Berhampur (2) Puri
(3) Ganjam (4) Rasulgarh
Ans: (1)
________________________________________
23. Which of the following is/are among the Special Economic Zones of Odisha?
(1) Cuttack
(2) Kalinga Nagar
(3) Jharsuguda
(4) All of the above
Ans: (4)
________________________________________
24. ‘‘Infocity’’ in Odisha is situated in
(1) Puri
(2) Bhubaneswar
(3) Jharsuguda
(4) Sambalpur
Ans: (2)
________________________________________
25. Industrial Development Corporation of Odisha Limited was established in
(1) 1955 (2) 1962 (3) 1951 (4) 1964
Ans: (2)
________________________________________
26. AngulAluminiumParkwas established by
(1) IPICOL (2) OFDC
(3) IDCOL (4) IDCO
Ans: (4)
________________________________________
27. In which of the following place, sea-food processing industries are located in Odisha?
(1) Dubari (2) Paradip
(3) Talcher (4) Chaundwar
Ans: (2)
________________________________________
28. IDCOL Ferro Chrome and Alloy Ltd is situated at
(1) Keonjhar (2) Rourkela
(3) Jajpur (4) Bargil
Ans: (3)
________________________________________
29. Consider the following statements about the Rourkela Steel Plant (RSP)
1. It is the first integrated steel plant, set up with German collaboration.
2. It undertakes measures in the area of pollution control.
(1) Only 1
(2) Both 1 and 2
(3) Only 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans: (2)
________________________________________
30. Mapping of Industrial land in Odisha is done by
(1) e-Biz (2) Go-PLUS
(3) SSO (4) APAA
Ans: (2)
________________________________________
31. Consider the following statements about NALCO
1. NALCO was set up at Bhubaneswar in 1981 in collaboration with Aluminium Pechiney of USA.
2. It is the biggest in Asia and is located in Angul.
3. It is an integrated alumina /aluminium complex. Which of the above statements is/are correct?
(1) 1 and 2 (2) 2 and 3
(3) 1 and 3 (4) All of these
Ans: (2)
________________________________________
32. Consider the following statements about the Rourkela Steel Plant
1. It is the first integrated steel plant in the Public Sector in India.
2. The plant has a capacity to produce 1.9 million tonnes of crude steel. Which of the above statements is/are correct?
(1) Only 1 (2) Only 2
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)
________________________________________
33. The Tassar variety of silk is mostly manufactured in
1. Mayurbhanj district
2. Sundargarh district
3. Keonjhar district
4. Koraput district Which of the above statements is/are correct?
(1) 1 and 2 (2) 2, 3 and 4
(3) 3 and 4 (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
34. What are the objectives of the State Industrial Policy, 2015?
1. To promote sustainable and inclusive economic growth by attracting investments in a systematic manner.
2. To transform Odisha into a vibrant industrialised state. Which of the above statements is/are correct?
(1) Only 1
(2) Only 2
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)
________________________________________
35. Which of the following are the Special Economic Zones of Odisha?
1. HINDALCO Industries Sambalpur
2. Genpact IT/ITES
3. Infocity SEZ IT/ITES, Bhubaneswar
4. IDCO IT/ITES, Bhubaneswar Which of the above statements is/are correct?
(1) 1 and 2 (2) 2, 3 and 4
(3) 3 and 4 (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
36. Consider the following districts of Odisha
1. Sambalpur
2. Sundargarh
3. Cuttack
4. Balasore Which of the given districts is/are important for bidi production?
(1) 1 and 2 (2) 2 and 3
(3) 3 and 4 (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
37. Match the following lists List I (Industries) List II (Areas)
A. Refractory unit 1. Barbil
B. Hira Cement Work 2. Gopalpur
C. Indian Rare Earths Ltd.
3. Bardol
D. Rourkela Steel Plant 4. Sambalpur
Codes A B C D
(1) 1 2 3 4 (2) 4 3 2 1
(3) 3 2 1 4 (4) 2 1 3 4
Ans: (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Mineral Resources (Odisha Objective GK General Knowledge)

Next Story

Energy Sector (Odisha Objective GK General Knowledge)

Latest from Blog

error: Content is protected !!