Music And Dance of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

7 mins read

Music And Dance of Odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

1. Name the first Odia poet who indicated the time at which the classical ragas were to be sung
(1) Jayadeva (2) Mukundadeva
(3) Sudevraja (4) Goparaja
Ans: (1)
________________________________________
2. The lyrics written by famous Odia poet Baladeva Rath are the best example of
(1) Dhruvapada (2) Chitrakala
(3) Chitrapada (4) Panchal
Ans: (2)
________________________________________
3. The use of art in music is called
(1) Dhruvapada (2) Chitrakala
(3) Chitrapada (4) Panchal
Ans: (2)
________________________________________
4. The Chhanda (metrical section) contains the essence of Odissi music, it is composed of
(1) Bhava (theme) (2) Kala (time)
(3) Swara (tune) (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
5. Which of the following classes of music is the arrangement of words in an alliterative style?
(1) Dhruvapada (2) Chitrakala
(3) Chitrapada (4) Panchal
Ans: (3)
________________________________________
6. Balipuja Geeta in Odisha is a form of
(1) Folk dance
(2) Folk music
(3) Musical instrument
(4) Odissi Raga
Ans: (2)
________________________________________
7. Which of the following are Chief ragas of Odissi music?
1. Kalyana
2. Nata
3. Shree Gowda
4. Baradi
(1) 1 and 2 (2) 2 and 3
(3) 3 and 4 (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
8. The playing of which among the following instruments represents good omen and a way of invoking the deities?
(1) Khanjarie
(2) Ektara
(3) Flute
(4) Conchshells
Ans: (4)
________________________________________
9. What are ‘Baunsa-Taranga’ and ‘Katha- Taranga’ associated within the state of Odisha?
(1) Steps of Odissi dance
(2) Indigenous musical instruments of the state
(3) Folk music of Odisha
(4) A popular theatre in Odisha
Ans: (2)
________________________________________
10. ‘Tandava’, ‘Lasya’ and ‘Navatala’ systems are associated with which dance ofOdisha.
(1) Mahari (2) Chhau
(3) Paika (4) Odissi
Ans: (4)
________________________________________
11. Which among the following is a traditional wind instrument belonging to the state of Odisha?
(1) Mahuri (2) Kendera
(3) Tanak (4) Flute
Ans: (1)
________________________________________
12. What was the total number of dancers performing at this event?
(1) 600 (2) 180 (3) 555 (4) 470
Ans: (3)
________________________________________
13. In performing the Odissi dance, which is the first step or phase
(1) Pallavi
(2) Sthai
(3) Mangalacharan
(4) Moksha
Ans: (3)
________________________________________
14. Which of the following dance is associated with ‘Devadasi’ system in Odisha?
(1) Odissi
(2) Mahari
(3) Chhau
(4) Changu Nata
Ans: (2)
________________________________________
15. The largest group of Odissi dancers performed together to create a Guinness World Record on 23rdDecember, 2011, at
(1) Jawahar lal Nehru Stadium, New Delhi
(2) Barabati Stadium, Cuttack
(3) Salt Lake Stadium, Kolkata
(4) Kalinga Stadium, Bhubaneswar
Ans: (4)
________________________________________
16. Which community of Odisha is associated with Jhoomar dance?
(1) Kaibarta (2) Mahantas
(3) Munda (4) Both (2) and (3)
Ans: (4)
________________________________________
17. What is the main theme of the Paika Dance that takes place in the villages of Odisha?
(1) Krishna Leela
(2) Scenes from Puranas
(3) Battles
(4) Bhakti
Ans: (3)
________________________________________
18. Dalkhai Dance is performed during
(1) Phagun Puni (2) Dussehra
(3) Bhaijiuntia (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
19. Which among the following dance of Odisha is also known as Rookmar Nacha?
(1) Paika Dance
(2) Jhoomar Dance
(3) Chhau Dance
(4) Mahari Dance
Ans: (3)
________________________________________
20. Which dance festival of Odisha starts from Bhadra Shukla Ekadashi and continues till the month of Ashwin?
(1) Medha Dance
(2) Ghanta Patua Dance
(3) Dalkhai Dance
(4) Karma Dance
Ans: (4)
________________________________________
21. Which district is associated with Karma Dance in Odisha?
(1) Sundargarh (2) Mayurbhanj
(3) Sambalpur (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
22. Ghumra dance is prevalent in which district of Odisha?
(1) Balangir (2) Nuapada
(3) Kalahandi (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
23. Which dance in Odisha is similar to Karaga dance of Mysuru and is performed in the month of Chaitra?
(1) Medha (2) Ghanta Patua
(3) Naga (4) Odissi
Ans: (2)
________________________________________
24. Animal Mask Dance of Odisha is prevalent in which district of Odisha?
(1) Ganjam (2) Puri
(3) Balangir (4) Angul
Ans: (1)
________________________________________
25. Changu Nata Dance is mainly performed by which community of Odisha?
(1) Bhuiyan (2) Bathudi
(3) Kharia (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
26. Which of the following is a mask dance of Odisha?
(1) Odissi (2) Mahari
(3) Medha (4) Karma
Ans: (3)
________________________________________
27. Which dance of Odisha was started to popularise worship of Lord Shiva against the rise of Buddhism?
(1) Kela Keluni
(2) Danda Nata
(3) Ghanta Patua
(4) Dhap Dance
Ans: (2)
________________________________________
28. Dhap Dance is performed in
(1) Bargarh
(2) Kosal
(3) Puri
(4) Both (1) and (2)
Ans: (4)
________________________________________
29. Naga Dance is mainly performed in
(1) Balangir
(2) Puri
(3) Khordha
(4) Sundargarh
Ans: (2)
________________________________________
30. Dhanu Yatra Folk drama of Odisha is prevalent in
(1) Bargarh (2) Sambalpur
(3) Puri (4) Both (1) and (2)
Ans: (4)
________________________________________
31. Banku Bhai’, the Joker, is a main character of which of the following folk dramas of Odisha?
(1) Dhanu Yatra
(2) Chadheya Nata
(3) Jatra
(4) Leela
Ans: (2)
________________________________________
32. The theme of Jatra folk drama is associated with
(1) secular themes
(2) humour
(3) valour of heroic characters
(4) All of the above
Ans: (1)
________________________________________
33. Which among the following folk drama is mainly associated with Ganjam district of Odisha?
(1) Daskathia (2) Jatra
(3) Leela (4) Pala
Ans: (1)
________________________________________
34. Mughal Tamasa folk theatre/drama is prevalent in
(1) Balasore
(2) Bhadrak
(3) Puri
(4) Both (1) and (2)
Ans: (4)
________________________________________
35. Who was the pioneer of ‘Leela’ form of opera prevalent in Boudh, Cuttack and Ganjam districts?
(1) Kelu Charan Mahapatra
(2) Akshaya Mohanty
(3) Jagannath Das
(4) Gopal Chhotray
Ans: (3)
________________________________________
36. Gopalila’ and Danda Kandhei’ are a form of which folk drama/play of Odisha?
(1) Prahlad Natak (2) Puppet Play
(3) Leela (4) Jatra
Ans: (2)
________________________________________
37. Which of the following is not true about Pala folk drama?
(1) It is a musical dance drama
(2) It is enacted to show social harmony between Hindus and Muslims
(3) It is very popular in the districts of Sambalpur, Sundargarh, Boudh and Nayagarh
(4) It’s theme is based on Ramayana and Mahabharata
Ans: (3)
________________________________________
38. The Utkal University of Culture for the promotion of performing arts is situated in which city of Odisha?
(1) Cuttack (2) Ganjam
(3) Puri (4) Bhubaneswar
Ans: (4)
________________________________________
39. Odisha Dance Academy was founded in which year in Odisha?
(1) 1871 (2) 1900
(3)1975 (4) 2001
Ans: (3)
________________________________________
40. World Famous Odissi dancer Kelucharan Mohapatra was born where in Odisha?
(1) Puri (2) Cuttack
(3) Mayurbhanj (4) Bhubaneswar
Ans: (1)
________________________________________
41. Who founded Oxford Odissi Centre in the University of Oxford, in United Kingdom?
(1) Baisali Mohanty
(2) Gopal Chhutray
(3) Kelucharan Mohapatra
(4) Akshaya Mohanty
Ans: (1)
________________________________________
42. Match the following. List I (Personality) List II (Place)
A. Akshaya Mohanty 1. Cuttack
B. Prafulla Kar 2. Puri
C. Gopal Chhotray 3. Jagatsinghpur
D. Saswat Joshi 4. Balangir
Codes A B C D
(1) 1 2 3 4 (2) 3 2 1 4
(3) 4 1 3 2 (4) 1 4 3 2
Ans: (1)
________________________________________
43. Consider the following statements.
1. This is a folk dance of Odisha where boys under 14 years dress up as females and dance to the tunes.
2. The acrobatic poses during the dance is appreciated by the audience. Which dance is mentioned in the above statements?
(1) Mahari (2) Gotipua
(3) Paika (4) Dalkhai
Ans: (2)
_______________________________________

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Folk Art, Craft And Culture of Odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Next Story

Fairs, Festivals And Cuisines of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Latest from Blog

error: Content is protected !!