Tourism in Odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

7 mins read

Tourism in Odisha (Odisha Objective GK General Knowledge) 

1. Which temple is built along the bank of Bindu Sagar lake?
(1) Ananta Basudeva temple
(2) Biraja temple
(3) Daiteswar temple
(4) Chausathi Yogini temple
Ans: (1)
________________________________________
2. Which temple is located in Jajpur?
(1) Huma (2) Biraja
(3) Kichakeswari (4) None of these
Ans: (2

________________________________________
3. Which of the following temple is classified as ‘Panchatanaya’?
(1) Daiteswar (2) Brahmeshwar
(3) Khichakeswari (4) Mukteswar
Ans: (2

________________________________________
4. The Hindu temple dedicated to Lord Shiva is
(1) Jagannath temple
(2) Samaleswari temple
(3) Vaital Deul temple
(4) Brahmeshwar temple
Ans: (4)
________________________________________
5. Huma temple located in Sambalpur has which striking feature?
(1) Oldest temple (2) Leaning structure
(3) Nagara style architecture
(4) Made of wood
Ans: (2)
________________________________________
6. Chausathi Yogini temple located in Hirapur is near which important city of Odisha?
(1) Cuttack (2) Dhenkanal
(3) Bhubaneswar (4) Rourkela
Ans: (3)
________________________________________
7. Which among the following temple is one of the Char Dhams intended to be visited by the Hindus in Odisha?
(1) Jagannath temple
(2) Konark temple
(3) Dhakeswari temple
(4) Dwarkadhish
Ans: (1)
________________________________________
8. Jagannath temple belongs towhich century?
(1) 10th (2) 11th (3) 12th (4) 13th
Ans: (3)
________________________________________
9. Which temple in Odisha was called as ‘White Pagoda’ by the Europeans?
(1) Rajarani temple
(2) Lingaraja temple
(3) Huma temple
(4) Jagannath temple
Ans: (4)
________________________________________
10. Which of the following temple is situated at Puri?
(1) Vaital Deul temple
(2) Sun Temple
(3) Mukteswar temple
(4) Jagannath temple
Ans: (4)
________________________________________
11. The Kedareshwar temple in Odisha is located in which district?
(1) Puri (2) Balasore
(3) Koraput (4) Dhenkanal
Ans: (3)
________________________________________
12. Which of the following temple was rebuilt from its ruins in the 20th century?
(1) Mukteswar temple
(2) Brahmeshwar temple
(3) Khichakeswari temple
(4) Daiteswar temple
Ans: (3)
________________________________________
13. Which temple has been described as ‘time quintessence of Orissan architecture’?
(1) Daiteswar temple
(2) Khichakeswari temple
(3) Rajarani temple
(4) Lingaraj temple
Ans: (4)
________________________________________
14. Which of the following Odisha type Nagara style temples are found at Bhubaneswar?
1. Jagannath temple
2. Lingaraja temple
3. Sun temple
4. Mukteswar temple
5. Parasurameswara temple Choose the answer from the codes given below
(1) 4 and 5 (2) Only 2
(3) 2, 4 and 5 (4) 1, 2 and 5
Ans: (2)
________________________________________
15. Famous Parasurameswar temple is situated in which city of Odisha?
(1) Puri (2) Cuttack
(3) Bhubaneswar (4) Konark
Ans: (3)
________________________________________
16. Which temple is built in 9th century AD and is dedicated to Lord Shiva?
(1) Jagannath temple
(2) Konark Sun temple
(3) Brahmeshwar temple
(4) Mukteswar temple
Ans: (4)
________________________________________
17. Which temple was named as ‘Black Pagoda’?
(1) Jagannath temple
(2) Konark Sun temple
(3) Brahmeswar temple
(4) Mukteswar temple
Ans: (2)
________________________________________
18. Which temple of Odisha resembles with the KandariyaMahadeva temple of Khajuraho?
(1) Kedareswar temple
(2) Rajarani temple
(3) Khichakeswari temple
(4) Lingaraj temple
Ans: (2)
________________________________________
19. The Tara Tarini temple at Purnagiri hills is situated in which district of Odisha?
(1) Ganjam (2) Puri
(3) Gajapati (4) Koraput
Ans: (1)
________________________________________
20. Which of the following temple’s chariot is placed on twelve pairs of carved wheels
(1) Jagannath temple
(2) Lingaraj temple
(3) Sun temple
(4) Rajarani temple
Ans: (3)

________________________________________
21. The semi-cylindrical shape of Vaital Deul temple is an example of which style?
(1) Rekha
(2) Pidha
(3) Khakhara
(4) None of the above
Ans: (3)
________________________________________
22. Vaital Deul temple is dedicated to
(1) Lord Shiva
(2) Lord Balabhadra
(3) Goddess Chamunda
(4) God Surya
Ans: (3)
________________________________________
23. Which stupa was built by Japan Buddha Sangh?
(1) Dhauli (2) Ratnagiri
(3) Chandragiri (4) Udayagiri
Ans: (1)
________________________________________
24. Peace Pagoda is located in which district of Odisha?
(1) Angul (2) Jharsuguda
(3) Khorda (4) Kendrapara
Ans: (3)
________________________________________
25. Lalitgiri Buddhist complex is located in which district of Odisha?
(1) Puri (2) Ganjam
(3) Cuttack (4) Gajapati
Ans: (3)
________________________________________
26. The earliest Buddhist complex dating back to 1st century AD is
(1) Ratnagiri (2) Udayagiri
(3) Jaugada (4) Lalitgiri
Ans: (4)
________________________________________
27. Which site in Odisha after its excavation revealed the establishment as Buddhist centre at least from the time of Narasimha Gupta?
(1) Dhauli (2) Lalitgiri
(3) Padmapur (4) Ratnagiri
Ans: (4)
________________________________________
28. Which of the temple is not one of the 5 Shiva temples of Jagamanda hills?
(1) Manikeswar (2) Mallikeswar
(3) Daiteswar (4) Podukeswar
Ans: (3)
________________________________________
29. Chudanga Gada is located in the village Baranga of
(1) Puri (2) Cuttack
(3) Sambalpur (4) Bhubaneswar
Ans: (2)
________________________________________
30. Which of the following fort was constructed by Ganga dynasty in 14th century?
(1) Asurgarh fort (2) Barabati fort
(3) Raibania fort (4) None of these
Ans: (2)
________________________________________
31. Which fort in ancient times, served as a provincial Mauryan fortified capital of the province of Kalinga?
(1) Barabati Fort (2) Raibania Fort
(3) Jaugada Fort (4) Sisupalgarh Fort
Ans: (3)
________________________________________
32. Which was named as Sarangagarh as the area had several water bodies filled with lotus?
(1) Chudanga Gada (2) Barabati Fort
(3) Jaugada Fort (4) Raibania Fort
Ans: (1)
________________________________________
33. Which of the following is a limestone cave?
(1) Gupteswar cave
(2) Khandagiri cave
(3) Udayagiri cave
(4) None of the above
Ans: (1)
________________________________________
34. Which is regarded as the biggest medieval fort in Odisha and houses 161 fort goddesses?
(1) Jeypore (2) Barabati
(3) Raibania (4) Nilagiri
Ans: (3)
________________________________________
35. How many caves of Khandagiri depict paintings of Jain religion?
(1) 15 (2) 16 (3) 17 (4) 18
Ans: (1)
________________________________________
36. Name two hills containing many caves near Bhubaneswar.
(1) Khandagiri and Udayagiri
(2) Malayagiri and Ratnagiri
(3) Lalitgiri and Pushagiri
(4) Whalegiri and Barunei hill
Ans: (1)
________________________________________
37. Which popular hill station is nicknamed as Kashmir of Odisha?
(1) Tensa
(2) Daringibadi
(3) Mahendragiri
(4) Taptapani
Ans: (2)
________________________________________
38. How many rock cut caves are there in Udayagiri caves?
(1) 15 (2) 16 (3) 17 (4) 18
Ans: (4)
________________________________________
39. Which among the following beach is located in Baleswar district?
(1) Aryapalli (2) Gopalpur
(3) Sonapur (4) Candipur
Ans: (4)
________________________________________
40. The place in Ganjam district famous for hot water springs is
(1) Mahendragiri (2) Tensa
(3) Taptapani (4) Daringbadi
Ans: (3)
________________________________________
41. The Monolith called Chandeswar Pillar is situated in
(1) Rasol, Dhenkanal
(2) Dhauli, Khurda
(3) Panday, Ganjam
(4) Siriapur, Cuttack
Ans: (4)
________________________________________
42. International award winning artist Sudarshan Patnaik is associated with
(1) Miniature Paintings
(2) Rock Sculptures
(3) Sand Sculptures
(4) Folk Singing
Ans: (3)
________________________________________
43. The second place in Odisha where Ashokan rocks edicts are found in
(1) Jaugada
(2) Udayagiri
(3) Lalitgiri
(4) Inchudi
Ans: (1)
________________________________________
44. ‘Rasol’ is famous for
(1) rock-cut Vishnu
(2) ruins of Buddhist temples
(3) prehistoric sites
(4) Ashokan prescriptions
Ans: (1)
________________________________________
45. Which is the largest fresh water lake of Odisha
(1) Ansupa (2) Chilika
(3) Sara (4) Kanjia
Ans: (1)
________________________________________
46. The ‘64 Yogi shrine’ of Ranipur Jharial is situated in which district?
(1) Angul
(2) Balangir
(3) Balasore
(4) Cuttack
Ans: (2)
_

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

District Profile of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Next Story

Language And Literature of Odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Latest from Blog

error: Content is protected !!