Mineral Resources (Odisha Objective GK General Knowledge)

6 mins read

Mineral Resources (Odisha Objective GK General Knowledge)

1. Which group of rocks contain the minerals Mica, Feldspar and Quartz found in Odisha?
(1) Granite Gneiss
(2) Pegmatite
(3) Archean
(4) Archean Sedimentary
Ans: (2)
________________________________________
2. Manganese ore in Odisha is found in
(1) Koraput (2) Bonai
(3) Gangapur (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
3. The iron ore rich zone is Odisha is
(1) Tomka-Daitari of Jajpur
(2) Dhenkanal-Koraput
(3) Sukinda Valley
(4) Eastern Ghats super group of rocks
Ans: (1)
________________________________________
4. Which of the following is a corrosion resistant metal found abundantly in Odisha?
(1) Nickel (2) Graphite
(3) Tin (4) Chromite
Ans: (1)
________________________________________
5. Jajpur Keonjhar and Dhenkanal districts of Odisha are rich in which metallic mineral?
(1) Limestone (2) Magnetite
(3) Nickel Ore (4) Chromite
Ans: (4)
________________________________________
6. Magnetite ore found is Odisha is majorly found in rocks of which period?
(1) Pre-Cambrian period
(2) Tertiary period
(3) Gondwana rocks
(4) Quaternary period
Ans: (1)
________________________________________
7. Which among the following is not a nickel producing area of Odisha?
(1) Boudh district
(2) Sukinda valley
(3) Kansa sector
(4) Simlipal ultramafic
Ans: (1)
________________________________________
8. Cassiterites is the only important source of which mineral found in Odisha?
(1) Nickel (2) Tin
(3) Coal (4) Dolomite
Ans: (2)
________________________________________
9. Which of the following mineral deposit is found in the riverbeds of Subarnarekha?
(1) Dolomite
(2) Platinum
(3) Gold
(4) Bauxite
Ans: (3)
________________________________________
10. Which of the following district is an important source of bauxite in Odisha?
(1) Sundergarh (2) Ganjam
(3) Balasore (4) Puri
Ans: (1)
________________________________________
11. The main Bauxite deposits of Odisha are associated with
(1) the Northern Ghats Super Group of Rocks
(2) the Southern Ghats Super Group of Rocks
(3) the Eastern Ghats Super Group of Rocks
(4) the Western Ghats Super Group of Rocks
Ans: (3)
________________________________________
12. China clay is found to occur in a long belt stretching from the Southern Singhbhum to which granite belt?
(1) Koraput
(2) Mayurbhanj
(3) Sukinda
(4) None of the above
Ans: (2)
________________________________________
13. The basin of Talcher coalfield mainly occupies the
(1) Rushikulya river valley
(2) Subarnarekha river valley
(3) Brahmani river valley
(4) None of the above
Ans: (3)
________________________________________
14. Which of the following is a calcareous sedimentary rock found in large quantities in Odisha?
(1) Dolomite (2) Limestone
(3) Both (1) and (2)
(4) Neither (1) nor (2)
Ans: (2)
________________________________________
15. Belpahar area of the old Sambalpur district has the richest deposits of ………….. in India.
(1) Platinum (2) China clay
(3) Tin (4) Fire clay
Ans: (4)
________________________________________
16. Odisha is the largest producer of which among the following minerals?
(1) Chromite
(2) Manganese
(3) Nickel
(4) All of the above
Ans: (4)
________________________________________
17. Precious minerals and gemstones are mostly found in which district of Odisha?
(1) Keonjhar (2) Nayagarh
(3) Deogarh (4) Mayurbhanj
Ans: (3)
________________________________________
18. In which year Odisha Mineral Rules for the prevention of theft and smuggling, etc were introduced?
(1) 2009 (2) 2007 (3) 2010 (4) 2016
Ans: (2)
________________________________________
19. Which district inOdisha do not has a zonal office of Geological surveys and Exploration division of the state?
(1) Koraput (2) Cuttack
(3) Sambalpur (4) Balangir
Ans: (2)
________________________________________
20. District Mineral Foundation came into existence in Odisha on
(1) 15th January, 2015
(2) 14th January, 2006
(3) 12th January, 2018
(4) 12th January, 2000
Ans: (1)
________________________________________
21. Which IT based project was implemented in November 2010 for the integration of mines and minerals in Odisha?
(1) i3MS Project
(2) District Mineral Foundation Project
(3) i4MS project
(4) PMKKKY
Ans: (1)
________________________________________
22. Consider the following statements about China clay.
1. It is clay-like material comprising mostly mineral Kaolinite.
2. Badampahar-Joshipur, Karanjia- Ramchandrapur belt are the most important China clay-producing areas of the state. Which of the above statements is/are correct?
(1) Only 1 (2) Only 2
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)
________________________________________
23. Which is the country’s largest state public sector unit operated in Odisha?
(1) District Mineral Foundation
(2) Odisha Mining Corporation Limited
(3) Directorate of Geology
(4) None of the above
Ans: (2)
________________________________________
24. Consider the following statements.
1. Platinum metal content is 220-520 grams per tonne of ore in Odisha.
2. Copper ore and lead ore are combinedly known as base metals. Which among the above is/are correct?
(1) Only 1
(2) Only 2
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)
________________________________________
25. Consider the following statements.
1. Gangapur group, Vindhya and the Eastern Ghats are limestone-producing area.
2. Dolomite is mostly confined to Gangapur and Vindhya group. Which among the above is/are correct?
(1) Only 1
(2) Only 2
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)
________________________________________
26. Consider the following statements about the Odisha Mining Corporation Limited (OMCL).
1. It was established on 16th May, 1956 as a joint venture company of Government of Odisha and Government of India.
2. It has been classified as a “Silver” Category State PSU. Which of the above statements is/are correct?
(1) Only 1 (2) Only 2
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (1)
________________________________________
27. Consider the following statements about Iron ore.
1. Iron ore was first discovered in Odisha by PN Bose in 1904.
2. The iron ore deposits of Odisha state occur in five districts including Koraput. Which of the following statements is/are correct?
(1) Only 1 (2) Only 2
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (1)
________________________________________
28. Which of the following is matched correctly?
(1) Hirapur of Nabrangpur Bauxite
(2) Adash area of Sambalpur Copper ore
(3) Mahanadi River Valley Gold
(4) Maliparbat Diamond deposit
Ans: (2)
________________________________________
29. Match the following. Location Minerals
A. Sargipali belt                     1. Dolomite
B. Gangapur and Vindhya   2. Kyanite
C. Magarmuhan                    3. Graphite
D. Mayurbhanj                      4. Pyrophyllite
Codes A B C D
(1) 3 1 2 4 (2) 1 2 3 4
(3) 4 3 1 2 (4) 3 4 2 1
Ans: (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

National Parks And Wildlife Sanctuaries (Odisha Objective GK General Knowledge)

Next Story

Industries (Odisha Objective GK General Knowledge)

Latest from Blog

error: Content is protected !!