Folk Art, Craft And Culture of Odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

3 mins read

Folk Art, Craft And Culture of Odisha

1. Ulapgarh and Vikramkhol in Jharsuguda district are famous for which of the following work in Odisha?
(1) Rock paintings
(2) Saura paintings
(3) Juang paintings
(4) Kissan paintings
Ans: (1)
________________________________________
2. ‘Manji Gunda’ is a type of:
(1) Juang painting
(2) Kondh painting
(3) Kissan painting
(4) None of the above
Ans: (2)
________________________________________
3. Which paintings are also known as ikons or Idital?
(1) Saura (2) Juang
(3) Kissan (4) Kondh
Ans: (1)
________________________________________
4. The original chitrakars of Pattachitra painting usually come from which district of Odisha?
(1) Gajapati (2) Puri
(3) Ganjam (4) Keonjhar
Ans: (2)
________________________________________
5. The icon painting like pattachitra of Odisha includes
(1) wall paintings
(2) manuscript paintings
(3) painting on cloth
(4) All of the above
Ans: (4)
________________________________________
6. By what name is the design drawn on the floor by women using rice powder or chalk powder known?
(1) Jhoti Chita (2) Pothi Chitra
(3) Pattachitra (4) None of these
Ans: (1)
________________________________________
7. Which village is famous for pattachitra?
(1) Raghurajpur (2) Tusra
(3) Paralakhemundi (4) None of these
Ans: (1)
________________________________________
8. Which district is very famous for Applique work in Odisha?
(1) Puri (2) Ganjam
(3) Jajpur (4) Mayurbhahj
Ans: (1)
________________________________________
9. Which of the following is made as a part of rituals during mandala?
(1) Muruja (2) Jhoti
(3) Chita (4) Applique
Ans: (1)
________________________________________
10. Retting process is used in which craft of Odisha?
(1) Metal Craft (2) Coir Craft
(3) Lacquer Craft (4) None of these
Ans: (2)
________________________________________
11. Bamboo craft of Odisha usually involve
1. Basketry 2. Mattress
(1) Only 1 (2) Only 2
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)
________________________________________
12. Sabai grass craft work is mainly done in which district of Odisha?
(1) Balasore (2) Ganjam
(3) Puri (4) Balangir
Ans: (1)
________________________________________
13. ‘Kaincha’ is a type of
(1) Tribe (2) Golden grass
(3) Bamboo (4) None of these
Ans: (2)
________________________________________
14. Lac craft is mainly done in
(1) Dhenkanal (2) Koraput
(3) Puri (4) Nuapada
Ans: (2)
________________________________________
15. The magnificent horn works are speciality of which district in Odisha?
(1) Gajapati (2) Kandhamal
(3) Kalahandi (4) Jharsuguda
Ans: (1)
________________________________________
16. Dhokra craft is famous in
(1) Cuttack (2) Puri
(3) Khordha (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
17. Which place in Odisha is famous for Lacquer work?
(1) Bhubaneswar (2) Parsurameswar
(3) Nabarangpur (4) Digapahadi
Ans: (3)
________________________________________
18. Terracotta work is famous in
(1) Koraput (2) Jagatsinghpur
(3) Rayagada (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
19. Which is the important craft of Kansari caste in Odisha?
(1) Bamboo craft
(2) Brass and bell metal ware
(3) Silver filigree
(4) None of the above
Ans: (2)
________________________________________
20. Textile work is done in which of the following districts of Odisha?
(1) Mayurbhanj (2) Remunda
(3) Kendupali (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
21. Stone carving is famous in
(1) Puri (2) Bhubaneswar
(3) Lalitgari (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
22. Bomkai, Kataki, Sambalpuri are important form of
(1) Wood craft (2) Sarees
(3) Bamboo craft (4) Applique work
Ans: (2)
________________________________________
23. Colourful painted wood carving is mainly done in:
(1) Deogarh (2) Dhenkanal
(3) Keonjhar (4) Puri
Ans: (4)
________________________________________

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Language And Literature of Odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Next Story

Music And Dance of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Latest from Blog

error: Content is protected !!