Energy Sector (Odisha Objective GK General Knowledge)

4 mins read

Energy Sector (Odisha Objective GK General Knowledge)

1. Coal for the Talcher Thermal Power Station is obtained from
(1) Puri Mines
(2) Cuttack Mines
(3) Balasore Mines
(4) Jagannath Mines
Ans: (4)
________________________________________
2. Hirakud dam provides waters to which of the following thermal stations?
(1) Ib (2) Talcher
(3) Balimela (4) Rengali
Ans: (1)
________________________________________
3. Which of the following is not a Hydel Power Project?
(1) Balimela (2) Rengali
(3) Indravati (4) Talcher
Ans: (4)
________________________________________
4. Which among the following power plant is a joint venture of Odisha and Andhra Pradesh?
(1) Hirakud Thermal Power Plant
(2) Ib Power Plant
(3) Balimela Power Plant
(4) Rengali Power Plant
Ans: (3)
________________________________________
5. Hirakud Hydroelectric Project was inagurated by
(1) Sardar Patel
(2) Biju Patnaik
(3) Rajendra Prasad
(4) Jawaharlal Nehru
Ans: (4)
________________________________________
6. In which district of Odisha Upper Kolab Hydroelectric Project is located?
(1) Mayurbhanj
(2) Koraput
(3) Puri
(4) Ganjam
Ans: (2)
________________________________________
7. The first unit of Rengali Hydroelectric Power Plant was commissioned in
(1) 1985 (2) 1995
(3) 2005 (4) 1990
Ans: (1)
________________________________________
8. Which organisation in Odisha aims to develop solar power plants and solar parks?
(1) Green Energy Development Corporation of Odisha Limited (GEDCOL)
(2) Grid Corporation of Odisha (GRIDCO)
(3) Odisha Power Generation Corporation (OPGC)
(4) Capital Expenditure Programme (CAPEX)
Ans: (1)
________________________________________
9. Upper Indravati Hydroelectric Power Station is located in which district?
(1) Jajpur
(2) Bhubaneswar
(3) Dhenkana
(4) Kalahandi
Ans: (4)
________________________________________
10. The wind power potential of Odisha is
(1) 1200 MW (2) 1300 MW
(3) 1500 MW (4) 1700 MW
Ans: (4)
________________________________________
11. Oil seed-bearing trees in Odisha like Karanj, Polanga, etc. can be used to produce which type of fuel?
(1) Biogas (2) Biomass
(3) Bio-diesel (4) None of these
Ans: (3)
________________________________________
12. Which two of the following are the centre power sector in the state of Odisha?
(1) NESCO and CESU
(2) GRIDCO and OPTCL
(3) OERC and NESCO
(4) GRIDCO and OERC
Ans: (2)
________________________________________
13. The first 20 MW project of Biomass Power Project is set up in which of the following districts of Odisha?
(1) Bhubaneswar (2) Dhenkanal
(3) Jharsuguda (4) None of these
Ans: (2)
________________________________________
14. The registered office of Grid Corporation of Odisha (GRIDCO) is situated in which of the following districts of Odisha?
(1) Jajpur (2) Bhubaneswar
(3) Kalahandi (4) None of these
Ans: (2)
________________________________________
15. Grid Corporation of Odisha (GRIDCO) was incorporated on
(1) 21st February, 1991
(2) 23rd May, 1996
(3) 8th April,1994
(4) 20th April, 1995
Ans: (4)
________________________________________
16. Name the apex body of Odisha Government to provide alternative/non conventional forms of energy in the state.
(1) OREDA (2) OHPC
(3) GRIDCO (4) OPTCL
Ans: (1)
________________________________________
17. In which year was Odisha Power Transmission Corporation Limited (OPTCL) established?
(1) 1995 (2) 2005
(3) 2015 (4) 1985
Ans: (2)
________________________________________
18. Which of the following schemes has been implemented for the attainment of the National Common Minimum Programme?
(1) BSVY (2) BGJY
(3) RGGVY (4) NBMMP
Ans: (3)
________________________________________
19. The Biju Patnaik Energy Park has been established in
(1) Puri (2) Paradeep
(3) Cuttack (4) Bhubaneswar
Ans: (4)
________________________________________
20. To electrify villages not covered under the RGGVY, the State Government of Odisha has launched
(1) BSVY (2) BGJY
(3) NCMP (4) OPGC
Ans: (2)
________________________________________
21. Which scheme run by Odisha Government ensures ‘Electricity to all’?
(1) Biju Gram Jyoti Yojana (BGJY)
(2) Biju Saharanchal Vidyutikaran Yojana (BSVY)
(3) Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana (RGGVY)
(4) None of the above
Ans: (1)
________________________________________
22. Which of the following is aimed to improve power distribution network of the state?
(1) CAPEX (2) RGGVY
(3) BSVY (4) BGJ
Ans: (1)
________________________________________
23. In which year, BSVY as a flagship programme was launched by Odisha Government?
(1) 2008-09 (2) 2010-11
(3) 2011-12 (4) 2012-13
Ans: (2)
________________________________________
24. Consider the following statements about Hirakud Power Plant
1. The power plant is operated by the Hindalco Industries.
2. The plant is located in Sambalpur district. Which of the above statements is/are correct?
(1) Only 1 (2) Only 2
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)
________________________________________
25. Consider the following objectives of Odisha Solar Policy, 2013
1. Contributing to long term energy security.
2. Creation of skilled and semi-skilled manpower resources. Which of the above statements is/are correct?
(1) Only 1 (2) Only 2
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)
________________________________________
27. The Odisha Renewable Energy Development Agency (OREDA)
1. It was constituted in 1984 under the Department of Science and Technology.
2. Aims to popularise the exploitation and use of renewable energy resources in the state. Which of the above statements is/are correct?
(1) Only 1 (2) Both 1 and 2
(3) Only 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Industries (Odisha Objective GK General Knowledge)

Next Story

Transport (Odisha Objective GK General Knowledge)

Latest from Blog

error: Content is protected !!