Fairs, Festivals And Cuisines of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

4 mins read

Fairs, Festivals And Cuisines of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

1. Chandrabhaga Mela (fair) is held in which district of Odisha?
(1) Deogarh (2) Sambalpur
(3) Balangir (4) Puri
Ans: (4)
________________________________________
2. The Taratarini Mela of Odisha takes place on which days of Chaitra month?
(1) Monday (2) Tuesday
(3) Wednesday (4) Thursday
Ans: (2)
________________________________________
3. ‘Mahima Mela’ or ‘Joranda Mela’ is held in which day?
(1) Falgun Purnima
(2) Jyestha Purnima
(3) Magha Purnima
(4) Ashadha Purnima
Ans: (3)
________________________________________
4. Dandanata fair is observed in which district of Odisha?
(1) Ganjam (2) Puri
(3) Dhenkanal (4) Balangir
Ans: (1)
________________________________________
5. The festival in which Lord Lingaraj is taken in a chariot from main temple to Rameshwar temple is
(1) Taratarini Mela (2) Chaitra Parba
(3) Ashokastami (4) Sitalsasthi
Ans: (1)
________________________________________
6. Chandan Yatra fair is organised in
(1) Puri (2) Balangir
(3) Nuapada (4) Koraput
Ans: (3)
________________________________________
7. Which festival is a 42 day long festival related to the Lord Jagannath’s festivals in Puri district?
(1) Dola Purnima (2) Ashokashtami
(3) Chandan Yatra (4) Sitalsasthi
Ans: (3)
________________________________________
8. Which of the following festival starts on the auspicious day of Akshya Tritiya?
(1) Chandan Yarta (2) Ratha Yatra
(3) Snana Yatra (4) Bali Yatra
Ans: (1)
________________________________________
9. Which festival is celebrated on the birthday of Lord Jagannath?
(1) Snana Yatra (2) Gamha Purnima
(3) Taratarani Mela (4) Magha Mela
Ans: (1)
________________________________________
10. The festival of Sitalsasthi relates to
(1) marriage of Lord Shiva and Parvati
(2) Ramayana
(3) Mahabharata
(4) victory of good over evil
Ans: (1)
________________________________________
11. Which among the following statements about Ratha Yatra is not correct?
(1) Ratha Yatra begins in the month of Jyestha and ends in Ashadha.
(2) Pulling the ropes of the chariots is considered sacred.
(3) The cloth to cover the chariots is supplied by Odisha government.
(4) All the three chariots are drawn on the same day.
Ans: (1)
________________________________________
12. The world famous festival of ‘Ratha Yatra’ is celebrated in which month?
(1) Kartik (2) Magha
(3) Ashadha (4) Shravan
Ans: (3)
________________________________________
13. Kumar Purnima festival is mainly celebrated in which district of Odisha?
(1) Puri (2) Dhenkanal
(3) Balangir (4) Koraput
Ans: (2)
________________________________________
14. The festival of Raksha Bandhan is known by which other name in Odisha?
(1) Gamha Purnima (2) Dola Purnima
(3) Ashadha Purnima (4) None of these
Ans: (1)
________________________________________
15. Which festival marks the demise and rebirth of Lord Jagannath of Puri?
(1) Netro Utsav
(2) Ratha Yatra
(3) Navajoubanabesha
(4) Nabakalebara
Ans: (4)
________________________________________
16. Konark Dance festival is held in which month of a year?
(1) January (2) February
(3) November (4) December
Ans: (4)
________________________________________
17. Bija Pandu festival is celebrated in which place of Odisha?
(1) Mayurbhanj (2) Sundargarh
(3) Keonjhar (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
18. Adivasi Mela is held in which place of Odisha?
(1) Balangir (2) Jharsuguda
(3) Bhubaneswar (4) Keonjhar
Ans: (3)
________________________________________
19. The tribal festival Karma is mainly celebrated by which community?
(1) Blacksmiths (2) Farmers
(3) Weavers (4) Sculptures
Ans: (2)
________________________________________
20. Which festival is the most important for the tribal people of Koraput district in Odisha?
(1) Magha Mela (2) Makar Sankranti
(3) Bija Pandu (4) Ekamra
Ans: (3)
________________________________________
21. Which of the following is a harvest festival celebrated in Odisha?
(1) Chaitu Amavasya (2) Ekamra
(3) Karma festival (4) Magha Parab
Ans: (1)
________________________________________
22. Kedu festival is celebrated in
(1) Kandhamal (2) Ganjam
(3) Koraput (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
23. Dhanu Yatra festival is related to which God/Goddess?
(1) Krishna (2) Saraswati
(3) Lord Shiva (4) Goddess Parvati
Ans: (1)
________________________________________
24. Which of the following is a tribal festival in Odisha?
(1) Sume-Gelirak
(2) Magha Mela
(3) Chandan Yatra
(4) Rath Yatra
Ans: (1)
________________________________________
25. Which day is celebrated as the beginning of the Odia year?
(1) Madanotsaba
(2) Akshay Tritiya
(3) Shravan Purnima
(4) Mahabisuva Sankranti
Ans: (4)
________________________________________
26. Chhau dance is especially performed in which festival of Odisha?
(1) Chitau Amavasya
(2) Uda Parba
(3) Nuakhai
(4) Durga Puja
Ans: (2)
________________________________________
27. Consider the following about ‘Makarmela’ of Odisha
I. It is celebrated during mid-January.
II. Moon God is worshipped during ‘Makar Mela’. Which of the given statements is/are correct?
(1) Only 1 (2) Only 2
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (1)
________________________________________
28. Which famous cuisine of Odisha includes a preparation of vegetables and lentils?
(1) Pakhal (2) Dalma
(3) Chennapoda (4) Sakara
Ans: (2)
________________________________________

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Music And Dance of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Next Story

Sports in Odisha, Odisha Objective GK General Knowledge

Latest from Blog

error: Content is protected !!