Awards And Honours of odisha, Odisha objective gk questions

3 mins read

Awards And Honours of odisha, Odisha objective gk questions

1. The Biju Patnaik Bravery Award is given by which department in Odisha?
(1) Odisha Department of Arts and Culture
(2) Odisha Department of Sports and Youth Services
(3) Odisha Department of Literary Awards
(4) Home Department, Odisha
Ans: (4)
________________________________________
2. Who has been honoured by the Biju Patnaik Bravery Award in the year 2017?
(1) Harish Chandra Hilaal
(2) Mohan Garada
(3) Shatrughan Pandav
(4) Both (1) and (2)
Ans: (1)
________________________________________
3. Who got the Sarala Sahitya Award for the year 2018?
(1) Shatrughan Pandav
(2) Ramakanta Rath
(3) Abhaya Barik
(4) Hrudananda Panigarhi
Ans: (4)
________________________________________
4. In which year was the Sarala Samman Award constituted by the Government of Odisha?
(1) 1983 (2) 2000 (3) 1996 (4) 1954
Ans: (1)
________________________________________
5. Which of the following is the highest literary award of Odisha?
(1) Sarala Samman
(2) Atibadi Jagannath Das Award
(3) Kalinga Literary Award
(4) None of the above
Ans: (4)
________________________________________
6. Odia poet Shatrughan Pandav received which award for his work ‘Mishra Dhrupada’?
(1) Odisha Sahitya Akademi Award
(2) Atibadi Jagannath Das Award
(3) Kalinga Literary Award
(4) Sarala Samman Award
Ans: (2)
________________________________________
7. Which of the following is the work of Indira Dash, the recipient of Odisha Sahitya Akademi Award, 2014?
(1) Nataka Sanghraha
(2) Nirbana Abhisara
(3) Swarachitra
(4) Abhijatrika–2
Ans: (3)
________________________________________
8. In which year Odisha Sahitya Akademy was established?
(1) 2000
(2) 1995
(3) 1973
(4) 1957
Ans: (2)
________________________________________
9. Which award is given by Odisha Government for lifetime contribution to Odia literature?
(1) Kalinga Literary Award
(2) Kalinga Karubaki Award
(3) Sarala Samman Award
(4) Odisha Sahitya Akademi Award
Ans: (2)
________________________________________
10. Who received the Odisha Sahitya Akademi Award for the year 2014 in the discipline of ‘Children’s Literature’?
(1) Abhaya Barik
(2) Subhas Satpathy
(3) Basant Kishora Sahu
(4) Indira Dash
Ans: (1)
________________________________________
11. Which is the second highest Literary Award in India?
(1) Sahitya Akademi Award
(2) Jnanpith Award
(3) Sarala Samman
(4) None of the above
Ans: (1)
________________________________________
12. The Kalinga International Literary Award for the year 2018 was given to
(1) Subhas Satpathy (2) Amish Tripathi
(3) Bipin Nayak (4) Abhaya Barik
Ans: (1)
________________________________________
13. Who got the Akademi Yuva Puraskar in 2018 for the Book ‘SoSo’?
(1) Sujit Kumar Panda
(2) Jayadratha Suna
(3) Maheswar Mohanty
(4) Birendra Mohanty
Ans: (4)
________________________________________
14. The recipient of Sahitya Akademi Award from Odisha is……… .
(1) Gopal Rath
(2) Pratibha Ray
(3) Gopinath Mohanty
(4) All of the above
Ans: (2)
________________________________________
15. Sujatal Mohapatra received the Sangeet Natak Akademi Award in 2017, in the discipline
(1) Odissi Music
(2) Odissi Dance
(3) Theatre
(4) None of the above
Ans: (3)
________________________________________
16. The State of Odisha has received how many Jnanpith Awards so far?
(1) One
(2) Two
(3) Three
(4) Four
Ans: (2)
________________________________________
18. Odisha has received how many Padma Vibhushan so far?
(1) one
(2) two
(3) three
(4) four
Ans: (4)
________________________________________
19. Consider the following statements about eniment Odia writer Sitakant Mohapatra.
1. He is the winner of Jnanpith Award in 1986.
2. He is the recipient of Padma Vibhushan Award in 2011.
3. He has written Sabder Akash. Which of the following is/are true?
(1) Only 1 and 2 (2) Only 2 and 3
(3) Only 1 and 3 (4) All of these
Ans: (4)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Education And Health of odisha, Odisha Objective GK General Knowledge

Next Story

Freedom Struggle of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Latest from Blog

error: Content is protected !!