District Profile of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

6 mins read

District Profile of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

1. Each district is governed by a District Collector who is chosen invariably from
(1) Indian Administrative Service
(2) Odisha Administrative Service
(3) Indian Revenue Service
(4) Both (1) and (2)
Ans: (1)
________________________________________
2. Cuttack is immensely popular for its:
(1) Balijatra
(2) Filigree works
(3) Dussehra
(4) All of the above
Ans: (2)
________________________________________
3. By which of the following names the District of Cuttack is also known?
(1) Silver City
(2) Royal City
(3) Millennium City
(4) Both (1) and (3)
Ans: (1)
________________________________________
4. As per Census 2011 the Sex Ratio in Puri district stand at
(1) 978 (2) 963 (3) 973 (4) 993
Ans: (2)
________________________________________
5. Which among the famous temple is located in Kendrapara district?
(1) Lord Jagannath
(2) Lord Shiva
(3) Lord Baladev Jew
(4) Goddess Bimalal
Ans: (3)
________________________________________
6. Nayagarh district was carved out of the erstwhile
(1) Ganjam district
(2) Puri district
(3) Cuttack district
(4) None of these above
Ans: (2)
________________________________________
7. In which year Nayagarh district was created?
(1) 1993 (2) 1995 (3) 1989 (4) 1991
Ans: (1)
________________________________________
8. Keonjhar district lies in which direction of Bhadrak district?
(1) East (2) West
(3) North (4) South
Ans: (2)
________________________________________
9. Which of the following rivers passes through Bhadrak district?
(1) Budhabalanga (2) Rishikulya
(3) Mahanadi (4) Salandi
Ans: (4)
________________________________________
10. Paradeep, the only major port in Odisha is located in the district of
(1) Puri
(2) Jagatsinghpur
(3) Baleswar
(4) Bhadrak
Ans: (2)
________________________________________
11. Which of the following is smaller in area than the Jajpur district?
(1) Bhadrak (2) Angul
(3) Balangir (4) Boudh
Ans: (1)
________________________________________
12. Which among the following is a coastal district of Odisha?
(1) Gajapati (2) Balasore
(3) Nuapada (4) Bargarh
Ans: (2)

________________________________________
13. Capital Bhubaneswar lies in which district of Odisha?
(1) Balasore (2) Cuttack
(3) Khordha (4) Puri
Ans: (3)
________________________________________
14. The district headquarters of Mayurbhanj district is at present located in
(1) Jamada (2) Karanjia
(3) Baripada (4) Thakurmunda
Ans: (3)
________________________________________
15. Famous Chandipur beach lies in which district of Odisha?
(1) Balasore
(2) Bhadrak
(3) Kendrapara
(4) Puri
Ans: (1)
________________________________________
16. Which district was the first to have been separated from Sambalpur district?
(1) Jharsuguda (2) Deogarh
(3) Bargarh (4) None of these
Ans: (3)
________________________________________
17. Which of the following dynasties has a prominent presence in the history of Sambalpur District?
(1) Ganga Dynasty
(2) Chalukya Dynasty
(3) Somavamshi
(4) Chauhan Dynasty
Ans: (3)
________________________________________
18. Which among the following industrial houses does not operate from Jharsuguda district?
(1) Adhunik Metaliks Limited
(2) Vedanta Aluminium Limited
(3) Tata Steel Limited
(4) Bhushan Power and Steel Limited
Ans: (1)
________________________________________
19. Longest dam Hirakud on Mahanadi river is located in which district of Odisha?
(1) Mayurbhanj (2) Balangir
(3) Sundergarh (4) Sambalpur
Ans: (4)
________________________________________
20. Which district lies to the East of Balangir district?
(1) Sambalpur
(2) Kalahandi
(3) Bargarh
(4) Subarnapur
Ans: (4)
________________________________________
21. The district of Balangir was formed on 1st November in the year
(1) 1949 (2) 1951
(3) 1991 (4) 1993
Ans: (1)
________________________________________
22. Which districts lie to the Cast of Keonjhar district?
(1) Dhenkanal and Sundergarh
(2) Mayurbhanj and Bhadrak
(3) Jajpur and Dhenkanal
(4) Bargarh and Bhadrak
Ans: (2)
________________________________________
23. Which district is also known as ‘Home of Elephants and Tigers’ due to presence of dense forests?
(1) Dhenkanal (2) Balangir
(3) Malkangiri (4) Ganjam
Ans: (1)
________________________________________
24. The district of Bargarh is not bounded by which of the following?
(1) Nuapada (2) Boudh
(3) Balangir (4) Sonepur
Ans: (2)
________________________________________
25. Which among the following district in Odisha is a major producer of minerals?
(1) Deogarh
(2) Cuttack
(3) Khordha
(4) Keonjhar
Ans: (4)
________________________________________
26. Which of the following is the smallest district in Odisha in terms of population size?
(1) Jagatsinghpur (2) Deogarh
(3) Angul (4) Bhadrak
Ans: (2)
________________________________________
27. From which region the district of Deogarh was carved out in 1994?
(1) Sambalpur
(2) Subarnapur
(3) Koraput
(4) Bargarh
Ans: (1)
________________________________________
28. In which place of Odisha lies its second biggest temple of Lord Jagannath?
(1) Keonjhar (2) Puri
(3) Angul (4) Gajapati
Ans: (3)
________________________________________
29. Sonepur is an important town and headquarters of which district in Odisha?
(1) Angul
(2) Jagatsinghpur
(3) Nayagarh
(4) Subarnapur
Ans: (4)
________________________________________
30. Steel city Rourkela lies in which district of Odisha?
(1) Sundergarh (2) Jharsuguda
(3) Keonjhar (4) Mayurbhanj
Ans: (1)
________________________________________
31. Which among the following districts in Odisha shares its borders with Ranchi in Jharkhand?
(1) Nabarangpur
(2) Sundergarh
(3) Dhenkanal
(4) Jajpur
Ans: (2)
________________________________________
32. The Kandhamal district was created on 1st January
(1) 1948 (2) 1990 (3) 1992 (4) 1994
Ans: (4)
________________________________________
33. Gopalpur sea beach lies where in Odisha?
(1) Puri
(2) Ganjam
(3) Balasore
(4) Koraput
Ans: (2)
________________________________________
34. Bhawanipatna is the district headquarters of which district?
(1) Rayagarh
(2) Nabarangapur
(3) Kalahandi
(4) Boudh
Ans: (3)
________________________________________
35. The headquarters of Kandhamal district is
(1) Phulbani (2) Pakari
(3) Udayagiri (4) Burhaguda
Ans: (1)
________________________________________
36. IndravatiWater Project is located in which of the following districts of Odisha?
(1) Nabarangapur
(2) Koraput
(3) Malkangiri
(4) Ganjam
Ans: (1)
________________________________________
37. In the East, Koraput district is bounded by:
(1) Rayagada
(2) Gajapati
(3) Nabarangpur
(4) Malkanagiri
Ans: (1)
________________________________________
38. To the East of the Gajapati district which of the following is situated
(1) Rayagada (2) Phulbani
(3) Andhra Pradesh (4) Ganjam
Ans: (3)
________________________________________
39. The Gajapati district is named after
(1) Maharaja Ramachandra
(2) Maharaja Krushna Chandra Gajapati Narayan Deo
(3) Maharaja Gajapati Kapilendra Dev
(4) None of the above
Ans: (2)
________________________________________
40. Which among the following district of Odisha shares itsWestern boundary with Chhatttisgarh?
(1) Rayagada (2) Gajapati
(3) Nuapada (4) Nayagarh
Ans: (3)
________________________________________
41. The Boudh/Banda district was formed from the division of which region?
(1) Phulbani (2) Kalahandi
(3) Sambalpur (4) Mayurbhanj
Ans: (1)
________________________________________
42. Which district of Odisha shares its borders with Chhattisgarh and Andhra Pradesh?
(1) Gajapati (2) Rayagada
(3) Nabarangpur (4) Malkangiri
Ans: (4)
________________________________________
43. Which among the following district has sex ratio better but literacy rate lower than combined rate of Odisha?
(1) Rayagada (2) Cuttack
(3) Kendrapara (4) Jajpur
Ans: (1)
________________________________________

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Local Self-Government And Panchayati Raj (Odisha Objective GK General Knowledge)

Next Story

Tourism in Odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Latest from Blog

error: Content is protected !!