Local Self-Government And Panchayati Raj (Odisha Objective GK General Knowledge)

4 mins read

Local Self-Government And Panchayati Raj (Odisha Objective GK General Knowledge)

1. The first legislation of the Odisha Gram Panchayat Act prescribing Constitution, Power and Functioning of Gram Panchayats in Odisha was passed in
(1) 1947 (2) 1948 (3) 1950 (4) 1952
Ans: (2)
________________________________________
2. For the purpose of efficient administration, Odisha is divided into how many revenue divisions?
(1) Five (2) Three
(3) Thirty (4) Fourteen
Ans: (2)
________________________________________
3. The district of Jagatsinghpur falls in which division of Odisha?
(1) Southern (2) Northern
(3) Central (4) None of these
Ans: (3)
________________________________________
4. Sambalpur is the headquarters of which division in Odisha?
(1) Northern
(2) Central
(3) Southern
(4) Eastern
Ans: (1)
________________________________________
5. The Panchayats in Odisha are
(1) Two-tier (2) Three-tier
(3) Four-tier (4) None of these
Ans: (2)
________________________________________
6. The headquarter of Southern division of Odisha is …………. .
(1) Gajapati (2) Berhampur
(3) Ganjam (4) Koraput
Ans: (2)
________________________________________
7. Which among the following was done first in Odisha among all the states in India?
(1) Separate seat for women in Panchayat
(2) Set up Panchayat Samities in Villages
(3) Reservation for SC in Panchayat
(4) Conduct election according to PESA
Ans: (4)
________________________________________
8. In which year the Panchayat (Extension to Scheduled Areas) Act or PESA was passed in the Parliament?
(1) 1993 (2) 1996
(3) 1999 (4) 2000
Ans: (2)
________________________________________
9. The normal duration of the Panchayats in Odisha is
(1) Four years (2) Five years
(3) Six years (4) No limit
Ans: (2)
________________________________________
10. In which year the Odisha Assembly passed three Panchayat Bills related to local administration in rural areas?
(1) 1998 (2) 1991 (3) 2012 (4) 1984
Ans: (2)
________________________________________
11. Which is the intermediate level of the Panchayati Raj System in Odisha?
(1) Panchayat Samiti
(2) Gram Panchayat
(3) Gram Sabha
(4) None of the above
Ans: (1)
________________________________________
12. Which of the following is at the top of the three tier Panchayat System in Odisha?
(1) Zila Parishad
(2) Panchayat Samiti
(3) Gram Panchayat
(4) Gram Sabha
Ans: (1)
________________________________________
13. Which of the following districts in Odisha has tribal blocks?
(1) Malkangiri (2) Ganjam
(3) Gajapati (4) A and C
Ans: (4)
________________________________________
14. The Panchayat Samiti is located at
(1) District level (2) Block level
(3) Village level (4) None of these
Ans: (2)
________________________________________
15. Which among the following is a Municipal Corporation in Odisha?
(1) Pipli (2) Berhampur
(3) Nayagarh (4) Deogarh
Ans: (2)
________________________________________
16. The number of Municipal Coporations in Odisha is
(1) Two (2) Three
(3) Four (4) Five
Ans: (4)
________________________________________
17. Which of the following is a Municipality in Odisha?
(1) Rourkela (2) Cuttack
(3) Paradip (4) Pipli
Ans: (3)
________________________________________
18. The city of Cuttack in Odisha is a
(1) Municipality
(2) Notified Area Council
(3) Gram Sabha
(4) Municipal Corporation
Ans: (4)
________________________________________
19. Which of the following falls under Notified Area Council of Odisha?
(1) Konark (2) Puri
(3) Cuttack (4) None of these
Ans: (1)
________________________________________
20. What type of local administration is there in Talcher in the district of Angul in Odisha?
(1) Village Panchayat
(2) Municipality
(3) Panchayat Samiti
(4) Municipal Corporation
Ans: (2)
________________________________________
21. Which of the following about Biju KBK plan is true?
(1) It was initiated in Kalahandi, Balangir and Kendujhar districts
(2) It later spread to four more districts
(3) This plan is implemented for development of tribal areas.
(4) It is a centre-state initiative.
Ans: (3)
________________________________________
22. Madhubabu Aain Sahayata Kendra caters to which of the following
(1) Provide free legal aid service in villages
(2) Provide free education in villages
(3) Provide free health check ups in villages
(4) Provide free jobs in developmental works
Ans: (1)
________________________________________
23. Consider the following urban areas in Odisha
1. Subarnapur 2. Sunabeda
3. Angul 4. Bhawanipatna Which of the above areas are Municipalities?
(1) All of these (2) Only 1 and 2
(3) Only 3 and 4 (4) Only 4
Ans: (3)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Odisha Judiciary (Odisha Objective GK General Knowledge)

Next Story

District Profile of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Latest from Blog

error: Content is protected !!