Odisha Formation (Odisha Objective GK General Knowledge)

4 mins read

Odisha Formation (Odisha Objective GK General Knowledge)

1. The reason for starting the Odia Movement was
(1) struggle for Independence
(2) separation of Oria speaking areas
(3) merger with Sambalpur
(4) demand for separate province
Ans: (2)
________________________________________
2. Henry Ricketts proposed the merger of which place in Odisha division in 1855?
(1) Sambalpur
(2) Mayurbhanj
(3) Nilgiri
(4) Bihar
Ans: (1)
________________________________________
3. Odia speaking areas were attached with which among the following provinces in British India?
(1) Bombay Province
(2) Bengal Province
(3) Madras Province
(4) Both (2) and (3)
Ans: (4)
________________________________________
4. Who among the following Odia luminaries remained the guiding spirit of Utkal Sammilani?
(1) Gopabandhu Das
(2) Madhusudan Das
(3) Baikunthanath Dey
(4) Fakir Mohan Senapati
Ans: (2)
________________________________________
5. When was the first Odia National Conference held?
(1) December, 1903
(2) November, 1907
(3) April, 1896
(4) January, 1905
Ans: (1)
________________________________________
6. Sambalpur, Hitaisini, a pre-independence journal was published by
(1) Nilamani Vidyaratna
(2) Rajendra Narayan Bhanja Deo
(3) Sudhal Dev
(4) Shriram Chandra Bhanjadeo
Ans: (1)
________________________________________
7. What were the objective of Utkala Sammilani?
(1) Merger of Odia speaking tracts
(2) All round development of Odias
(3) Both (1) and (2)
(4) None the above
Ans: (1)
________________________________________
8. Sambalpur and its adjoining feudatory states were transferred to Odisha division in which of the following year?
(1) 1900 (2) 1902
(3) 1905 (4) 1910
Ans: (3)
________________________________________
9. The order that issued restoring Odia as official language of Sambalpur was
(1) Sambalpur Hitaisini
(2) Sachchidanand Sinha Resolution
(3) Boundary Commission Report
(4) Risley Circular
Ans: (4)
________________________________________
10. The region of Ganjam was under which province during the formation of Bihar-Odisha province in 1912?
(1) Bihar (2) Odisha
(3) Madras (4) Bombay
Ans: (3)
________________________________________
11. The Province of Bihar and Odisha was created in the year
(1) 1911 (2) 1912
(3) 1903 (4) 1905
Ans: (2)
________________________________________
12. Which of the following committee was appointed by the Government of British India to assess the merger of Ganjam with Odisha?
(1) Simon Commission
(2) Philip Committee
(3) Philip-Duff Committee
(4) Atlee Committee
Ans: (3)
________________________________________
13. The recommendation to formulate a scheme for consolidating all Odia speaking areas first was suggested by
(1) Philip-Duff Committee
(2) Sachchidanand Sinha Resolution
(3) Boundary Commission
(4) None of the above
Ans: (2)
________________________________________
14. In which year Odisha Boundary Committee was appointed by the Government of British India to demarcate the boundary of the proposed province of Odisha?
(1) 1931 (2) 1932
(3) 1934 (4) 1920
Ans: (1)
________________________________________
15. Who among the following was the sole delegate from Odisha to attend the Second Round Table Conference held in London in 1930?
(1) Basudev Sudhal Dev
(2) Madhusudan Das
(3) Krushna Chandra Gajapati
(4) Gopabandhu Das
Ans: (3)
________________________________________
16. Who among the following was an associate member of the Odisha Boundary Committee?
(1) TR Phukan (2) HM Mehta
(3) SN Sinha (4) All of these
Ans: (3)
________________________________________
17. Who among the following was the Chairman of the Odisha Boundary Committee?
(1) TR Phukan
(2) CI Phillip
(3) TE Ravenshaw
(4) Sir Samuel O’ Donnel
Ans: (4)
________________________________________
18. Who was the Prime Minister of Odisha when India attained Independence?
(1) Harekrushna Mahatab
(2) Sir John Hubback
(3) Madhusudan Das
(4) Maharaja Krushna Chandra Gajapati
Ans: (1
________________________________________
19. Odisha became a separate state on
(1) 1st April, 1935
(2) 1st April, 1936
(3) 1st March, 1935
(4) 1st April, 1938
Ans: (2)
________________________________________
20. Which of the following feudatory state was the last to merge with Odisha after independence?
(1) Kalahandi
(2) Talcher
(3) Bamanda
(4) Mayurbhanj
Ans: (4)
________________________________________
21. Which Princely State was the first to merge with Odisha?
(1) Dhenkanal
(2) Ranpur
(3) Nilgiri
(4) Kalahandi
Ans: (3)
________________________________________
22. Which minister from Central Government was instrumental in integration of the Princely States of Odisha?
(1) C Rajagopalachari
(2) Jawaharlal Nehru
(3) BR Ambedkar
(4) Sardar Vallabhbhai Patel
Ans: (4)

________________________________________
23. The state of Mayurbhanj was integrated with Odisha in the year
(1) 1947 (2) 1948 (3) 1949 (4) 1951
Ans: (3)
________________________________________
24. Consider the following statements:
(i) In 1855, Henry Ricketts, the Commissioner of Odisha Division proposed the merger of Sambalpur with the Odisha Division. (ii) In 1868, Sir Stafford Northcote, the Secretary of state for India, held the view that the Odia speaking areas should be grouped into a single administrative unit. Which of the following is/are correct?
(1) Only (i)
(2) Only (ii)
(3) Both (i) and (ii)
(4) None of the above
Ans: (3)
________________________________________
25. The motion to shift state capital from Cuttack to Bhubaneswar was taken on which data?
(1) 15th August, 1947
(2) 30th November, 1948
(3) 30th September, 1946
(4) 10th December, 1949
Ans: (3)
________________________________________

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Communication And Cinema (Odisha Objective GK General Knowledge)

Next Story

Administrative Set Up in Odisha, odisha gk pdf

Latest from Blog

error: Content is protected !!