Language And Literature of Odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

4 mins read

Language And Literature of Odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

1. Apart from Odisha,Odia is spoken in parts of
(1) West Bengal (2) Jharkhand
(3) Chhattisgarh (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
2. Odia is the ……. Indian classical language.
(1) 1st (2) 2nd
(3) 5th (4) 6th
Ans: (4)
________________________________________
3. Odia language is associatedwith language of
(1) Assamese (2) Bengali
(3) Maithili (4) All of these
Ans: (4
________________________________________
4. Which language got the classical language status in 2014?
(1) Tamil (2) Telugu
(3) Odia (4) Sanskrit
Ans: (3)
________________________________________
5. Desiya Odia dialect is spoken in
(1) Rayagada (2) Koraput
(3) Malkangiri (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
6. Which of the following is known as Standard Odia?
(1) Ganjami Odia
(2) Kataki Odia
(3) Sambalpuri Odia
(4) Halbi Odia
Ans: (2)
________________________________________
7. Bodo Parja tribal dialect is spoken in
(1) Koraput (2) Gajapati
(3) Ganjam (4) Puri
Ans: (1)
________________________________________
8. Which Odia dialect is a mixture of Odia and Marathi?
(1) Sambalpuri (2) Halbi
(3) Kataki (4) Bhatri
Ans: (2)
________________________________________
9. What was the language of the Charya literature written in ancient Odisha?
(1) Pali (2) Sanskrit
(3) Magadhi (4) Prakrit
Ans: (4)
________________________________________
10. The modern Odia script has how many alphabets?
(1) 11 (2) 42
(3) 52 (4) 60
Ans: (3)
________________________________________
11. Who translated the Mahabharata from Sanskrit to Odia?
(1) Markanda Das (2) Sarala Das
(3) Jagannath Das (4) Balrama Das
Ans: (2)
________________________________________
12. Who is considered the first great poet of Odisha?
(1) Markanda Das
(2) Sarala Das
(3) Jagannath Das
(4) Balrama Das
Ans: (2)
________________________________________
13. Who was the great introducer of ultra modern style in modern Odia poetry?
(1) Kuntala Kumari Sabat
(2) Sachi Kanta Raut Ray
(3) Gopala Prahraja
(4) Nanda Kishore Bal
Ans: (2)
________________________________________
14. Which famous literary work was translated in Odia by many prominent Odia poets?
(1) Kanaklata (2) Geeta Govinda
(3) Padmavat (4) Raja Tarangini
Ans: (2)
________________________________________
15. Which is themost popular novel written by Fakir Mohan Senapati?
(1) Yugalamath
(2) Nagala Chauthi
(3) Chha Mana Atha Guntha
(4) Kanaklata
Ans: (3)
________________________________________
16. Earliest records of prose in Odia language is seen in which among the following things?
(1) Metal plates
(2) Stone inscriptions
(3) Silk patakas
(4) Palm leaves
Ans: (4)
________________________________________
17. Who wrote the first Odia play ‘Babaji’ in 1877?
(1) Jagmohan Leela
(2) Kampal Mishra
(3) Padmanav Narayan Dev
(4) Kalicharan Patnaik
Ans: (1)
________________________________________
18. Who among the following is not a poet of ‘Panchasakhas’?
(1) Balaram Das
(2) Achyutananda Das
(3) Arjuna Das
(4) Jagannath Das
Ans: (3)
________________________________________
19. The Purnachandra Odia Bhashakosh contains wordmeanings in four languages: Odia, English, Hindi and
(1) Bengali (2) Sanskrit
(3) Telegu (4) French
Ans: (1)
________________________________________
20. What was the name of the first progressive literature magazine started in the Odia language?
(1) Amrita (2) Adhunika
(3) Ananta (4) Vinay Patrika
Ans: (2)
________________________________________
21. Who is considered Kabi Samrat of Odia literature?
(1) Upendra Bhanja
(2) Ramachandra Pattanayka
(3) Balarama Das
(4) Gopala Praharaja
Ans: (1)
________________________________________
22. Great epic ’Geeta Govinda’ was written by which eminent literary personality of Odisha?
(1) Sarala Das
(2) Jayadeva
(3) Upendra Bhanja
(4) Malik Mohammad Jayasi
Ans: (2)
________________________________________
23. Which Odia poet of notable works like Stuti Chintamani, Brahma Nirupana Geeta was born blind?
(1) Bhima Bhoi
(2) Nandkishore Bal
(3) Kavisurya Baladev Rath
(4) Sarala Das
Ans: (1)s
________________________________________
24. Bhima Bhoi was born in………. district.
(1) Ganjam (2) Cuttack
(3) Sambalpur (4) Balasore
Ans: (3)
________________________________________
25. Godabarish Mahapatra was born in………. district.
(1) Khordha (2) Cuttack
(3) Balasore (4) Angul
Ans: (1)
________________________________________
26. Chandra Kalicharan Patnaik was awarded the Padma Shri in…………..
(1) 1972
(2) 1973
(3) 1971
(4) 1976
Ans: (3)
________________________________________
27. Consider the following statements
I. The earliest use of prose can be found in Madala Panji or the Palm-leaf Chronicles.
II. They belong to Jagannatha temple at Puri, dating back to the 12th century. Which of the above statements is/are correct?
(1) Only I (2) Only II
(3) Both I and II (4) None of the above
Ans: (3)
________________________________________
28. Name the notable Odia writer who is the recipient of Sahitya Akademi Award, Jnanpith Award, Padma Bhushan and Padma Vibhusan?
(1) Sitakant Mahapatra
(2) Manoj Das
(3) Pratibha Ray
(4) Jayanta Mahapatra
Ans: (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Tourism in Odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Next Story

Folk Art, Craft And Culture of Odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Latest from Blog

error: Content is protected !!