Administrative Set Up in Odisha, odisha gk pdf

4 mins read

Administrative Set Up in Odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

1. When was Odisha made into a separate province by the Britishers?
(1) 12th March, 1901
(2) 1st April, 1936
(3) 13th April, 1941
(4) 15th March, 1912
Ans: (2)
________________________________________
2. After India’s independence, the Odisha Legislative Assembly was elected for the first time in
(1) 1947 (2) 1949
(3) 1950 (4) 1952
Ans: (4)
________________________________________
3. Which of the following Articles of Constitution deals with creation of Unicameral or Bicameral Legislation by the states?
(1) Article 177 (2) Article 175
(3) Article 169 (4) Article 174
Ans: (3)
________________________________________
4. Which Article states that the first meeting of Legislative Assembly will begin with an address by the Governor?
(1) Article 176 (1)
(2) Article 197
(3) Article 353 (2)
(4) Article 212 (1)
Ans: (1)
________________________________________
5. The number of seats in the Legislative Assembly of Odisha is
(1) 135 (2) 140
(3) 145 (4) 147
Ans: (4)
________________________________________
6. Who among the following was the first post Independence Speaker of Odisha State Assembly?
(1) Nilakantha Das
(2) Nanda Kishore Mishra
(3) Lal Mohan Patnaik
(4) Somnath Rath
Ans: (2
________________________________________
7. Which of the following is not true regarding Odisha State Legislative Assembly Building?
(1) The new building of the assembly was inaugrated by Dr. Rajendra Prasad
(2) The building was inaugrated in 1961
(3) Nandini Satpathy was the Chief Minister of Odisha at that time
(4) Both a and c
Ans: (4)
________________________________________
8. According to which of the following Articles, there shall be a Governor for each state of India?
(1) Article 152 (2) Article 153
(3) Article 156 (4) Article 171
Ans: (2)
________________________________________
9. Which among the following is not an Odisha State Political Party?
(1) Kosal Kranti Dal
(2) Samata Dal
(3) Biju Janata Dal
(4) Odisha Communist Party
Ans: (2)
________________________________________
10. Who appoints the members of the Odisha State Public Service Commission?
(1) Chief Justice (2) Governor
(3) Attorney General (4) Chief Minister
Ans: (2)
________________________________________
11. Which of the following Article of Constitution deals with the appointment of Governor?
(1) Article 163 (2) Article 159
(3) Article 217 (4) Article 155
Ans: (4)
________________________________________
12. Who was the first Governor of Independent Odisha?
(1) Sir John Austen Hubback
(2) VP Menon
(3) Dr Kailash Nath Katju
(4) M Asaf Ali
Ans: (3)
________________________________________
13. Who was the first Governor of Odisha?
(1) M Asaf Ali
(2) Sir John Austen Hubback
(3) Bhimsen Sachar
(4) VP Menon
Ans: (2)
________________________________________
14. Who was the first Prime Minister of Odisha province in British India?
(1) Sada Shiv Tripathy
(2) Krushna Chandra Gajapati
(3) Biswanath Das
(4) Harekrushna Mahatab
Ans: (2)
________________________________________
15. Who was the first Indian Governor of Odisha?
(1) Saiyid Fazl Ali
(2) Bhimsen Sachar
(3) VP Menon
(4) Sir Chandulal Madhavlal Trivedi
Ans: (4)
________________________________________
16. Who was the first lady Chief Minister of Odisha?
(1) Narmada Kar
(2) Smt Nandini Satpathy
(3) Giribala Mohanty
(4) Sudhansubala Das
Ans: (2)
________________________________________
17. Who was the first Odisha Chief Minister?
(1) Krishna Chandra Gajapati Narayan Deo
(2) Harekrushna Mahatab
(3) Shri Biju Patnaik
(4) Shri Shiva Tripathy
Ans: (2)
________________________________________
18. How many times there had been Presidents rule in Odisha?
(1) NeverRs. (2) 8 times
(3) 6 times (4) 5 times
Ans: (3)
________________________________________
19. Who had been the longest serving Chief Minister of Odisha?
(1) Shri Naveen Patnaik
(2) Harekrushna Mahatab
(3) Shri Biju Patnaik
(4) Shri Hemananda Biswal
Ans: (1)
________________________________________
20. Which among the following is not an institution headed by the Odisha State Executive?
(1) State Vigilance Directorate
(2) State Election Commission
(3) Odisha Human Rights Commission
(4) District Sessions Court
Ans: (4)
________________________________________
21. How many times Smt Nandini Satpathy had been the Chief Minister of Odisha?
(1) Once (2) Thrice
(3) Twice (4) Four times
Ans: (3)
________________________________________
22. Consider the following statements about Odisha.
1. The Odisha Legislative Assembly is a Bicameral State Legislature.
2. The seat of Odisha Legislative Assembly is at Bhubaneswar. Which of the above statements is/are correct?
(1) Only 1
(2) Only 2
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans: (2
________________________________________
23. When was Odisha Public Service Commission constituted?
(1) 11th November, 1947
(2) 1st April, 1949
(3) 21st October, 1936
(4) 1st March, 1950
Ans: (2)
________________________________________

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Odisha Formation (Odisha Objective GK General Knowledge)

Next Story

Odisha Judiciary (Odisha Objective GK General Knowledge)

Latest from Blog

error: Content is protected !!