Odisha Judiciary (Odisha Objective GK General Knowledge)

4 mins read

Odisha Judiciary

1. Letter to establish High Court of Patna was issued under which Section of the Government of India Act, 1915?
(1) Section 112 (2) Section 113
(3) Section 114 (4) Section 115
Ans: (2)
________________________________________
2. The Circuit Court of Patna High Court held its first sitting at
(1) Puri (2) Deogarh
(3) Jajpur (4) Cuttack
Ans: (4)
________________________________________
3. Under British Rule, Odisha was made a separate province in which year?
(1) 1936 (2) 1937
(3) 1939 (4) 1940
Ans: (1)
________________________________________
4. When was the seat of Patna High Court set up at Cuttack?
(1) 1st January, 1920
(2) 18th May, 1916
(3) 22nd September, 1919
(4) None of the above
Ans: (2)
________________________________________
5. Which district has the seat of Odisha High Court?
(1) Nayagarh (2) Jajpur
(3) Bhubaneswar (4) Cuttack
Ans: (4)
________________________________________
6. Odisha High Court was formally inaugurated in which year?
(1) 1947 (2) 1948
(3) 1949 (4) 1950
Ans: (2)
________________________________________
7. Which of the following Articles of Constitution gives power to High Courts to issue the writs?
(1) Article 230 (2) Article 226
(3) Article 224 (4) Article 220
Ans: (2)
________________________________________
8. The High Court of Odisha is situated where in Odisha?
(1) Balasore (2) Puri
(3) Bhubaneswar (4) Cuttack
Ans: (4)
________________________________________
9. The appellate jurisdiction of High Court extends to
(1) only civil cases
(2) only criminal cases
(3) both civil and criminal cases
(4) None of the above
Ans: (3)
________________________________________
10. The original jurisdiction of the High Courts also extends to the matters of
(1) admiralty
(2) matrimonial
(3) contempt of court
(4) All of the above
Ans: (4)
________________________________________
11. Who appoints the Chief Justice of Odisha High Court?
(1) The Prime Minister
(2) The Governor of Odisha
(3) The President
(4) The Council of Ministers of Odisha
Ans: (3
________________________________________
12. Who can extend the jurisdiction of a High Court to any Union Territory or exclude it?
(1) Parliament (2) President
(3) Governor (4) Chief Minister
Ans: (1)
________________________________________
13. The Chief Justice of Odisha High Court retires at the age of
(1) 60 years (2) 62 years
(3) 58 years (4) 56 years
Ans: (2)
________________________________________
14. Under which Article of the Indian Constitution, a High Court is empowered to supervise all other courts except armed forces?
(1) Article 176 (1) (2) Article 155
(3) Article 213 (4) Article 227
Ans: (4)
________________________________________
15. Who was the first Chief Justice of Odisha when India became a Republic?
(1) Justice Lingaraj Panigrahi
(2) Justice Bira Kishore Ray
(3) Justice Khaleel Ahmed
(4) Justice Satay Bhusan Burman
Ans: (2)
________________________________________
16. The sanctioned judge strength of Odisha High Court is
(1) 07 (2) 17 (3) 27 (4) 37
Ans: (3)
________________________________________
17. Who among the following Chief Justice of Odisha High Court also served as Chief Judge of Supreme Court?
(1) Ranganath Mishra
(2) Dipak Mishra
(3) G.B. Pattanaik
(4) All of the above
Ans: (4)
________________________________________
18. Who became the first Chief Justice of Odisha to be appointed as the Governor (acting) of the state?
(1) Justice Ranganath Mishra
(2) Justice Harilal Agarwal
(3) Justice Gati Krushna Mishra
(4) Justice Siba Narayan Shankar
Ans: (1)
________________________________________
19. The former Chief Justice of India, Justice Ranganath Mishra was the Chief Justice of Odisha from:
(1) 1977-1980 (2) 1981-1983
(3) 1983-1986 (4) 1969-1975
Ans: (2)
________________________________________
20. Who served for the longest term in the position of Chief Justice of Odisha?
(1) R Laxman Narasimham
(2) Khaleel Ahmed
(3) Bira Kishore Ray
(4) Lingaraj Panigrahi
Ans: (1)
________________________________________
21. At present, the state of Odisha has how many permanent Lok Adalats?
(1) 2 (2) 30 (3) 22 (4) 13
Ans: (4)
________________________________________
22. The Subordinate Courts of a state work under the direct supervision of
(1) High Court
(2) Supreme Court
(3) State Legislature
(4) Chief Minister
Ans: (1)
________________________________________
23. Consider the following statements regarding powers of High Court
1. High Courts have full powers to make rules to regulate their business in relation to justice.
2. They can also punish for their own contempt. Which of the above statements is/are correct?
(1) Only 1
(2) Only 2
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)
________________________________________
24. The Lokayukta Bill was passed by the Odisha State Assembly in which year?
(1) 2018 (2) 2014 (3) 2011 (4) 2016
Ans: (2)
________________________________________

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Administrative Set Up in Odisha, odisha gk pdf

Next Story

Local Self-Government And Panchayati Raj (Odisha Objective GK General Knowledge)

Latest from Blog

error: Content is protected !!