Transport (Odisha Objective GK General Knowledge)

4 mins read

Transport

1. Which of the following is the longest National Highway of Odisha at present?
(1) NH 516 (2) NH 326 New
(3) NH 26 (4) NH 57
Ans: (2)
________________________________________
2. Which of the following is the smallest National Highway in Odisha at present?
(1) NH 63 (2) NH 220
(3) NH 130 C New (4) NH 326
Ans: (3)
________________________________________
3. Biju Expressway passes through which of the following districts of Odisha?
(1) Sundergarh (2) Koraput
(3) Jharsuguda (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
4. The total length of Biju Expressway project is
(1) 150 km (2) 650 km
(3) 1091 km (4) 2000 km
Ans: (2)
________________________________________
5. The road networks of Odisha consists of National Highways, State Highways and
(1) District Roads (2) Urban Roads
(3) Rural Roads (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
6. The Golden Quadrilateral passes through which among the following cities of Odisha?
(1) Bhawanipatna (2) Jaypore
(3) Cuttack (4) Brahmagiri
Ans: (3)
________________________________________
7. Where in Odisha is the headquarters of Odisha State Road Transport Corporation located?
(1) Bhubaneswar (2) Cuttack
(3) Rourkela (4) Puri
Ans: (1)
________________________________________
8. The Odisha Bridge and Projects Construction Corporation Limited works under which department of Government of Odisha?
(1) State Highways
(2) Design, Planning and Investigation
(3) Research Department
(4) Works Department
Ans: (4)
________________________________________
9. When was Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana launched in the state of Odisha?
(1) 5th December, 2003
(2) 10th December, 2002
(3) 15th December, 2001
(4) 25th December, 2000
Ans: (4)
________________________________________
10. Rural Infrastructure Development Fund was set up in which year?
(1) 1995-96
(2) 1999-2000
(3) 2005-06
(4) 2010-11
Ans: (1)
________________________________________
11. State Highways Development Programme came into existence in the year
(1) 2001-02
(2) 2005-06
(3) 2010-11
(4) 2013-14
Ans: (4)
________________________________________
12. Which of the following Yojana aims to provide connectivity to villages of rural areas of the country?
(1) PMGSY (2) SHDP
(3) RIDF (4) BGGY
Ans: (1)
________________________________________
13. The East Coast Railway came into existence in
(1) 1947 (2) 1959
(3) 1999 (4) 2003
Ans: (4)
________________________________________
14. From how many districts of Odisha, the railway routes pass through?
(1) 20 (2) 24
(3) 25 (4) 30
Ans: (2)
________________________________________
15. Which of the following districts of Odisha are known as ‘twin cities of the state’?
(1) Cuttack-Bhubaneswar
(2) Rayagada-Malkangiri
(3) Angul-Keonjhar
(4) Bhadrak-Mayurbhanj
Ans: (1)
________________________________________
16. In which of the following districts of the Odisha, the South Eastern Railway passes?
(1) Malkangiri
(2) Baripada
(3) Sambalpur
(4) None of the above
Ans: (3)
________________________________________
17. The Utkala airstrip is located in which place Odisha?
(1) Bargarh (2) Rayagada
(3) Nuapada (4) Bhawanipatna
Ans: (4)
________________________________________
18. Which among the following is the International Airport located in Odisha?
(1) Biju Pattnaik Airport
(2) Veer Surender Sai Airport
(3) Nawapara Airport
(4) None of the above
Ans: (1)
________________________________________
19. The National Waterway 5 has a total length of
(1) 100 km (2) 300 km
(3) 623 km (4) 893 km
Ans: (3)
________________________________________
20. The state of Odisha is benefited by how many Inland National Waterways?
(1) 1 (2) 3
(3) 6 (4) 12
Ans: (3)
________________________________________
21. Which National Waterway is stretched over Mahanadi river?
(1) NW 14 (2) NW 22
(3) NW 64 (4) NW 96
Ans: (3)
________________________________________
22. The National Waterway 14 is stretched over which river of Odisha?
(1) Subarnarekha river
(2) Budhabalanga river
(3) Baitarani river
(4) Birupa river
Ans: (3)
________________________________________
23. Which of the following port has an artificial type lagoon?
(1) Bahawalpur (2) Chudamani
(3) Chandipur (4) Paradip
Ans: (4)
________________________________________
24. Which of the following ports is a major port in Odisha?
(1) Gopalpur
(2) Palur
(3) Dhamra
(4) Paradip
Ans: (4)
________________________________________
25. Dhamra Port Company Ltd. is a joint venture project between
(1) Sara International and Tata Steel
(2) Odisha Stevedors and Tata Steel
(3) Tata Steel and Larsen and Toubro
(4) None of the above
Ans: (3)
________________________________________
26. Which port is situated between Paradip and Visakhapatnam ports?
(1) Gopalpur
(2) Palur
(3) Chudamani
(4) Kirtania
Ans: (1)
________________________________________
27. Consider the following statements about East Coast Railway
1. Its most of the railway routes are near the coastal region of India.
2. Its zonal railway headquarters is functioning at Bhubaneswar. Which of the above statements is/are correct?
(1) Only 1 (2) Only 2
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)
________________________________________
28. Consider the following statements about BGGY.
1. The Odisha Government launched this scheme in the state in February 2014.
2. This scheme was launched to develop the transport system in rural areas. Which of the above statements is/are correct?
(1) Only 1 (2) Only 2
(3) Both 1 and 2 (4) None of these
Ans: (3)
________________________________________

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Energy Sector (Odisha Objective GK General Knowledge)

Next Story

Communication And Cinema (Odisha Objective GK General Knowledge)

Latest from Blog

error: Content is protected !!