Sports in Odisha, Odisha Objective GK General Knowledge

5 mins read

Sports in Odisha, Odisha Objective GK General Knowledge

1. Which place of Odisha is known as the ‘Sports Capital of India’?
(1) Cuttack
(2) Bhubaneswar
(3) Puri
(4) Ganjam
Ans: (2)
________________________________________
2. The Asian Athletics Championship 2017 was organised in which place of Odisha?
(1) Biju Patnaik Stadium, Rourkela
(2) Barabati Stadium, Cuttack
(3) Kalinga Stadium, Bhubaneswar
(4) Ispat Stadium, Rourkela
Ans: (3)
________________________________________
3. Rakesh Oram, Susmita Malik and Manisha Panna are associated with which sports in Odisha?
(1) Wrestling
(2) Rugby
(3) Football
(4) Hockey
Ans: (3)
________________________________________
4. Dhabaleswar and Barkul are highly visited by tourists for which sports in Odisha?
(1) Puchi
(2) Paen Anba
(3) Canoeing and Boating
(4) Wrestling
Ans: (3)
________________________________________
5. Who of the following is associated with Field Hockey Sport in Odisha?
(1) Dilip Tirkey
(2) Ignace Tirkey
(3) Birendra Lakra
(4) All of the above
Ans: (4)
________________________________________
6. In which part of Odisha is Biju Patnaik Hockey Stadium located?
(1) Cuttack
(2) Rourkela
(3) Bhubaneswar
(4) Sambalpur
Ans: (2)
________________________________________
7. In which year Odisha hoisted the ‘Asia Rugby Women’s Championship’?
(1) 2001 (2) 2005
(3) 2010 (4) 2018
Ans: (4)
________________________________________
8. Odisha hoisted which world cup in Bhubaneswar 2018?
(1) Hockey World Cup
(2) Cricket World Cup
(3) T20 World Cup
(4) Kho Kho Championship
Ans: (1)
________________________________________
9. Gautam Kumar Kahali and Chandan Behera are associated with sports in Odisha?
(1) Field Hockey (2) Wrestling
(3) Sword Fighting (4) Rugby
Ans: (2)
________________________________________
10. The ideal time for trekking in Odisha is
(1) January–March
(2) June–August
(3) October–January
(4) Only February
Ans: (3)
________________________________________
11. Which traditional game in Odisha is played only by young girls?
(1) Gedi (2) Ganthi Ganana
(3) Puchi (4) Rassi Tana
Ans: (3)
________________________________________
12. Which traditional game in Odisha is played by throwing coconut on land and water?
(1) Khapara Dian
(2) Paen Anba
(3) Nadia Phinga
(4) Machhasare Ghina
Ans: (3)
________________________________________
13. Ganthi Ganana is played by Kharial tribes of which district of Odisha?
(1) Sundargarh (2) Balasore
(3) Shimuga (4) None of these
Ans: (1)
________________________________________
14. Which game starts with Ratha Yatra?
(1) Gedi
(2) Hatbika
(3) Bahu Chor
(4) Nadia Phinga
Ans: (1)
________________________________________
15. The Football Association has its headquarters at
(1) Cuttack (2) Ganjam
(3) Puri (4) Sundargarh
Ans: (1)
________________________________________
16. In which year was Odisha Cricket Association was formed?
(1) 1982 (2) 1967
(3) 1955 (4) 1949
Ans: (4)
________________________________________
17. Which institution in Odisha maintains the Barabati Cricket Stadium located in Cuttack?
(1) Odisha Cricket Academy
(2) Odisha Council of Sports
(3) Odisha Cricket Association
(4) Odisha Sports Association
Ans: (3)
________________________________________
18. The headquarters of Odisha Olympic Association is located in
(1) Puri (2) Cuttack
(3) Bhubaneswar (4) Dhenkanal
Ans: (2)
________________________________________
19. Ispat stadium is located in
(1) Rourkela
(2) Angul
(3) Bhubaneswar
(4) Puri
Ans: (1)
________________________________________
20. KIIT Stadium is located in which place of Odisha?
(1) Bhubaneswar
(2) Nuapada
(3) Rayagada
(4) Balasore
Ans: (1)
________________________________________
21. Biju Patnaik Award, the highest honour of the Odisha Government was instituted in which year?
(1) 2001-02 (2) 2004-05
(3) 2007-08 (4) 2010-11
Ans: (1)
________________________________________
22. Biju Patnaik Hockey Stadium is located in which place of Odisha?
(1) Bhubaneswar
(2) Sambalpur
(3) Rourkela
(4) Malkangiri
Ans: (3)
________________________________________
23. Debasish Sarbeswar Mohanty belongs to which place of Odisha?
(1) Puri
(2) Bargarh
(3) Bhubaneswar
(4) Ganjam
Ans: (3
________________________________________
24. Who among the following received Award for Outstanding Sportperson of the state of Odisha in 2017?
(1) Pramod Bhagat
(2) Rajesh Meher
(3) Dispan Tirkey
(4) All of the above
Ans: (4)
________________________________________
25. Anuradha Biswal is associated with
(1) Athletics
(2) Hockey
(3) Cricket
(4) Wrestling
Ans: (1)
________________________________________
26. Pragyan Ojha is associated with
(1) Cricket (2) Hockey
(3) Football (4) None of these
Ans: (1)
________________________________________
27. Which player of Odisha won 2 silver medals in 2018 ‘Asian Games’ held in Jakarta?
(1) Sarbani Nanda
(2) Katulu Ravi Kumar
(3) Dutee Chand
(4) Natraj Behera
Ans: (3)
________________________________________
28. Which sportsperson of Odisha won a Gold and a Silver medal in 2016 ‘South Asian Games’ held in Assam?
(1) Srabani Nanda
(2) Dutee Chand
(3) Katulu Ravi Kumar
(4) Sarita Routray
Ans: (1)
________________________________________
29. Which sports person of Odisha won 3 Gold medals in 2009 Commonwealth Games held in Malaysia?
(1) Natraj Behera
(2) Katulu Ravi Kumar
(3) Dispan Tirkey
(4) Sarita Routray
Ans: (2)
________________________________________
30. Katulu Ravi Kumar is related to
(1) Trekking
(2) Canoeing and Boating
(3) Weightlifting
(4) None of the above
Ans: (3)
________________________________________
31. Consider the following about Paen Anba game.
1. It is played by both boys and girls of
Ans: (3)
________________________________________
32. Scheme for Coaching for Excellence was launched in which year in Odisha?
(1) 2001 (2) 2005
(3) 2010 (4) 2018
Ans: (4)
________________________________________
33. Which among the following are the traditional games of Odisha?
1. Gedi
2. Gilli Danda
3. Rassi Tana
4. Nadia Phinga
Codes
(1) 1 and 2
(2) 2 and 3
(3) 3 and 4
(4) All of the above
Ans: (4)
________________________________________
34. to 8 years age group and it visualises the culinary tradition of Western Odisha.
2. Participants take water from pond or river and prepare different traditional food items symbolically. Which of the above statements is/are correct?
(1) Only 1
(2) Only 2
(3) Both 1 and 2
(4) None of the above
Ans: (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Fairs, Festivals And Cuisines of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Latest from Blog

error: Content is protected !!