Historical And Other Famous Personalities of odisha free pdf

6 mins read

Historical And Other Famous Personalities of odisha free pdf

1. To honour the great leader Surendra Sai, in which year the Government of Odisha change the name of the University College of Engineering, to Veer Surendra Sai University?
(1) 2000 (2) 2005 (3) 2009 (4) 2011
Ans: (3)
________________________________________
2. Who is famously known as ‘Utkala Gaurav’ in Odisha?
(1) Madhusudan Das
(2) Surendra Sai
(3) Gopabandhu Das
(4) Krushna Chandra Dev
Ans: (1)
________________________________________
3. Who presided over the first meeting of Utkal Sammilani?
(1) Chakra Bisoi
(2) Maharaja Srirama Chandra Bhanja Deo
(3) Raja Artatran Deo
(4) Maharaja Krushna Chandra Gajapati
Ans: (2)
________________________________________
4. Who was the founder of Utkal Sammilani?
(1) Pandit Gopabandhu Das
(2) Nilakantha Das
(3) Utkal Gourav Madhusudan Das
(4) Biswanath Das
Ans: (3)
________________________________________
5. Satyabadi School was established in
(1) Cuttack (2) Puri
(3) Bhubaneswar (4) Balasore
Ans: (2)
________________________________________
6. Who was a founding member of the National School of Sambalpur?
(1) Chandra Sekhar Behera
(2) Maharaja Sriram Chandra Bhanj Deo
(3) Raja Artatran Deo
(4) Maharaja Krushna Chandra Gajapati
Ans: (1)
________________________________________
7. Who inspired the youths to fight against the untouchability and other social evils in Odisha?
(1) Pandit Gopabandhu Das
(2) Nilakantha Das
(3) Utkal Gourav Madhusudan Das
(4) Biswanath Das
Ans: (2)
________________________________________
8. Who is regarded as the Noblest Son of Odisha?
(1) Pandit Gopabandhu Das
(2) Nilakantha Das
(3) Utkal Gourav Madhusudan Das
(4) Biswanath Das
Ans: (1)
________________________________________
9. Who among the following served as the PrimeMinister ofOdisha in British India?
(1) Pandit Gopabandhu Das
(2) Nilakantha Das
(3) Utkal Gourav Madhusudan Das
(4) Biswanath Das
Ans: (4)
________________________________________
10. Which prominent women freedom fighter from Odisha took actively part in Quit India Movement?
(1) Nandini Satapathy
(2) Parbati Giri
(3) Kuntala Kumari Sabat
(4) Mansi Pradhan
Ans: (2)
________________________________________
11. Who attended the first Round Table Conference in London on 16th November, 1930?
(1) Chakra Bisoi
(2) Maharaja Sriram Chandra Bhanj Deo
(3) Raja Artatran Deo
(4) Maharaja Krushna Chandra Gajapati
Ans: (4)
________________________________________
12. Which political personality of Odisha was appointed as the Governor of Uttar Pradesh from 1962-1967?
(1) Krushna Chandra Dev
(2) Biswanath Das
(3) Kailash Chandra Meher
(4) Biju Patnaik
Ans: (2)
________________________________________
13. Who was the first Chief Minister of Odisha State?
(1) Harekrushna Mahatab
(2) Surendra Sai
(3) Gopabandhu Madhusudan Das
(4) Maharaja Sriram Chandra Bhanj Deo
Ans: (1)
________________________________________
14. Who is also known as Utkal Kesari?
(1) Maharaja Krushna Chandra Gajapati
(2) Madhusudan Das
(3) Pandit Gopabandhu Das
(4) Harekrushna Mahatab
Ans: (4)
________________________________________
15. Who shifted the capital from Cuttack to Bhubaneswar in Odisha?
(1) Biju Patnaik
(2) Harekrushna Mahatab
(3) Surendra Sai
(4) Gopabandhu Das
Ans: (2)
________________________________________
16. Who was the founder of ‘Prajatantra Prachar Samiti’?
(1) Gopabandhu Madhusudan Das
(2) Harekrushna Mahatab
(3) Maharaja Sriram Chandra Bhanj Deo
(4) Surendra Sai
Ans: (2)
________________________________________
17. Which famous political personality served as Chief Minister twice from 1961 to 1963 and from 1990 to 1995?
(1) Biswanath Das (2) Biju Patnaik
(3) Nandini Satapathy (4) Surendra Sai
Ans: (2)
________________________________________
18. Who among the following patronised Beer Bikram Theatre of Kharoar that was the first permanent Oriya stage in the state?
(1) Raja Artatran Deo
(2) Krushna Chandra Gajapati
(3) Nukunadeva
(4) Chakra Bisoi
Ans: (1)
________________________________________
19. Which among the following political personalities from Odisha also served as the Governor of Manipur from 1989 to 1993?
(1) Jayanta Meher
(2) Tathagata Satpathy
(3) Harekrushna Mahatab
(4) Chintamani Panigrahi
Ans: (4)
________________________________________
20. Who established the Kalinga Cup in football?
(1) Biju Patnaik
(2) Harekrushna Mahatab
(3) Surendra Sai
(4) Nandini Satapathy
Ans: (1)
________________________________________
21. Who is the 14th Chief Minister of Odisha?
(1) Nandini Satapathy
(2) Naveen Patnaik
(3) Prasanna Acharya
(4) None of the above
Ans: (2)
________________________________________
22. Name the award conferred to Nandini Satapathy for translating the famous novel ‘Lajja’ into Odia language?
(1) Utkal Sahitya Samaj Award
(2) Saraswati Puraskar
(3) Odisha Sahitya Akademi Award
(4) Sahitya Bharati Samman
Ans: (4)
________________________________________
23. Jatin Das is a famous
(1) painter
(2) dancer
(3) politician
(4) freedom fighter
Ans: (1)
________________________________________
24. Tathagata Satapathy represents which constituency of Odisha?
(1) Dhenkanal
(2) Balasore
(3) Samugarh
(4) Mayurbhanj
Ans: (1)
________________________________________
25. Who established ‘Indian Art and Craft Academy for Women’ for the upliftment of poorest girls and women of KBK districts of Odisha?
(1) Kailash Chandra Meher
(2) Mansi Pradhan
(3) Nandini Satapathy
(4) Surendra Sai
Ans: (1)
________________________________________
26. Who among the following is a renowned painter of traditional Tussar Pattachitra paintings?
(1) Nandini Satapathy
(2) Kailash Chandra Meher
(3) Surendra Sai
(4) Mansi Pradhan
Ans: (2)
________________________________________
27. Famous sand artists Sudarshan Pattnaik, creates his sand sculptures at which of the following place?
(1) Puri (2) Bandrabhan
(3) Hoshangabad (4) All of the above
Ans: (4)
________________________________________
28. Who launched the ‘Honour for Women National Campaign’ in India?
(1) Mansi Pradhan
(2) Sudarshan Pattnaik
(3) Surendra Sai
(4) Biswanath Das
Ans: (1)
________________________________________
29. Consider the following about Utkal Gourav Madhusudan Das
1. He was the first Oriya to be the member of Legislative Council and Member of Central Legislative Assembly.
2. He had the distinction of being the first Indian minister to sail over seas. Which of the above statements is/are correct?
(1) Only 1
(2) Only 2
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)
________________________________________
30. Who among the following is master craftsman of Odisha Pattachitra Paintings?
(1) Jayanta Meher
(2) Jatin Das
(3) Shri Prasanna Acharya
(4) Chakra Bisoi
Ans: (1)
________________________________________
31. Match the following (Famous Personality) (Field Associated with)
A. Madhusudan Das 1. Politician
B. Chintamani Panigrahi 2. Artist
C. Shri Prasanna Acharya
3. Poet and freedom fighter
D. Jatin Das 4. Political activist and Social Leader
Codes A B C D
(1) 1 2 3 4 (2) 2 1 4 3
(3) 3 4 1 2 (4) 4 1 3 2
Ans: (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Demographic Profile of odisha , Odisha Objective questions pdf

Next Story

Caste And Tribes of odisha , Odisha gk short questions mcq

Latest from Blog

error: Content is protected !!