Drainage System of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

7 mins read

Drainage System of odisha

1. Which river flows over the states of Jharkhand, Odisha and West Bengal?
(1) Tel river
(2) Sileru river
(3) Subarnarekha river
(4) None of the above
Ans: (3)
________________________________________
2. The tributaries Raru, Kanchi, Garru, etc. belong to the river
(1) Baitarani (2) Subarnarekha
(3) Brahmani (4) Rushikulya
Ans: (2)
________________________________________
3. Which of the following is the second largest river in Odisha?
(1) Subarnarekha
(2) Brahmani
(3) Mahanadi
(4) Baitarani
Ans: (2)
________________________________________
4. The length of Brahmani river in Odisha is about
(1) 464 (2) 480 (3) 360 (4) 200
Ans: (2)
________________________________________
5. Which is the largest river of Odisha?
(1) Baitarani river
(2) Mahanadi river
(3) Subarnarekha river
(4) Brahmani river
Ans: (2)
________________________________________
6. Which river is known as Sorrow of Odisha?
(1) Mahanadi (2) Brahmani
(3) Baitarani (4) Rushikulya
Ans: (1)
________________________________________
7. Which among the following is a river originating from Mahanadi Delta?
(1) Soamoli River
(2) Nuna River
(3) Prachi River
(4) All of the above
Ans: (4)
________________________________________
8. Hirakud, the longest dam in the world is located on which river of Odisha?
(1) Rushikulya
(2) Mahanadi
(3) Brahmani
(4) Baitarani
Ans: (2)
________________________________________
9. Which of the following tributaries does not belong to the river Rushikulya?
(1) Baghua
(2) Dhanei
(3) Padma
(4) Karandi Nalla
Ans: (4)
________________________________________
10. The river originating from the Gonasika hills of the Keonjhar district is
(1) Brahmani (2) Subarnarekha
(3) Baitarani (4) Bahuda
Ans: (3)
________________________________________
11. The Bahuda river originates from which district of Odisha?
(1) Mayurbhanj (2) Keonjhar
(3) Gajapati (4) Ganjam
Ans: (3)
________________________________________
12. The total length of Salandi river is about
(1) 100 km (2) 144 km
(3) 250 km (4) 461 km
Ans: (2)
________________________________________
13. Which river is also known as Langulya?
(1) Nagavali (2) Mahanadi
(3) Brahmani (4) Baitarani
Ans: (1)
________________________________________
14. Which of the following rivers is not a tributary of the river Bahuda?
(1) Bogiriadi
(2) Batrada Nalla
(3) Kantajura Nalla
(4) Baghua
Ans: (4)
________________________________________
15. Which river originates from the Dandakaranya range of the Eastern Ghats in Kalahandi district of Odisha?
(1) Mahanadi
(2) Indravati
(3) Baitarani
(4) Salandi
Ans: (2)
________________________________________
16. Which is a major East flowing river between Mahanadi and Godavari rivers?
(1) Baitarani
(2) Vamsadhara
(3) Indravati
(4) None of the above
Ans: (2)
________________________________________
17. Which lake is a horse-shoe shaped fresh water lake?
(1) Ansupa lake
(2) Chilika lake
(3) Hirakud reservoir
(4) Kanjia lake
Ans: (1)
________________________________________
18. The other name of Sileru river is
(1) Salandi (2) Machkund
(3) Baitarani (4) Kolab
Ans: (2)
________________________________________
19. Which lake stretches through the district of Puri, Khurda and Ganjam?
(1) Ansupa (2) Kanjia
(3) Chilika (4) Tampara
Ans: (3)
________________________________________
20. Which lake is directly connected with the Mahanadi river by a channel, Kabula Nalla?
(1) Ansupa Lake (2) Chilika Lake
(3) Kanjia Lake (4) Pata Lake
Ans: (1)
________________________________________
21. Which among the following is one of the largest wintering ground for themigratory waterfowl in India?
(1) Ghana Sanctuary, Rajasthan
(2) Chilika Lake, Odisha
(3) Sultanpur Bird Sanctuary, Haryana
(4) Dal Lake, Kashmir
Ans: (2)
________________________________________
22. Which lake in Odisha is home to lot of migratory birds coming from Mongolia, Russia and South-East Asia?
(1) Tampara (2) Chilika
(3) Pata (4) Sara
Ans: (2)
________________________________________
23. Tampara lake lies in which district of Odisha?
(1) Ganjam (2) Jajpur
(3) Nuapada (4) Malkangiri
Ans: (1)
________________________________________
24. Which lake lies near Puri district of Odisha?
(1) Sara (2) Tampara
(3) Kolab (4) Indravati
Ans: (1)
________________________________________
25. Badaghagara waterfall lies in which district of Odisha?
(1) Keonjhar (2) Ganjam
(3) Gajapati (4) Sambalpur
Ans: (1)
________________________________________
26. The Kolab reservoir is located in which district of Odisha?
(1) Mayurbhanj (2) Balasore
(3) Keonjhar (4) Koraput
Ans: (4)
________________________________________
27. Which waterfall is also known as ‘Matsya Tirtha’?
(1) Duduma
(2) Gandahati
(3) Barehipani
(4) Harishankar
Ans: (1)
________________________________________
28. Which is the highest waterfall of Odisha?
(1) Gandahati
(2) Duduma
(3) Barehipani
(4) Hatipathar
Ans: (3)
________________________________________
29. The famous shrine of Lord Hatakeswara temple is situated near which spring?
(1) Atri
(2) Taptapani
(3) Tarabalo
(4) Deulajhari
Ans: (1)
________________________________________
30. Which waterfall in Odisha is located near the Kalta ironmines in Sundargarh district?
(1) Miriglotah (2) Khandadhar
(3) Phurli Jharan (4) Putudi
Ans: (1)
________________________________________
31. Which spring of Odisha is located at Dhenkanal district of the state?
(1) Jharbada
(2) Kapilash
(3) Narayani
(4) Both (1) and (2)
Ans: (4)
________________________________________
32. Which hot spring is the largest thermal field in Odisha?
(1) Taptapani (2) Tarabalo
(3) Atri (4) Deulajhari
Ans: (2)
________________________________________
33. Consider the following statement(s) about the river Mahanadi
1. It is the major river of Odisha and the sixth largest river in India.
2. It originates from the Amarkantak hills of the Bastar plateau in Raipur district of Madhya Pradesh. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(1) Only 1 (2) Only 2
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)
________________________________________
34. What was the earlier name of Abdul Kalam Island that is located off the coast of Odisha?
(1) Shortt’s Island
(2) Subalaya Island
(3) Wheeler’s Island
(4) Nalaban Island
Ans: (3)
________________________________________
35. Consider the following rivers of Odisha.
1. Baitarani 2. Brahmani
3. Subarnarekha 4. Rushikulya Which of the river(s) is/are originated from Chota Nagpur Plateau?
(1) Only 1 (2) Only 2
(3) 2 and 3 (4) 1, 2 and 4
Ans: (3)
________________________________________
36. Which of the following statements is/are true about the Chilika lake?
1. It is the largest inland lake in the country.
2. It is an ecosystem with large fishery resources.
Select the correct answer using the codes given below.
(1) Only 1 (2) Only 2
(3) Both and 2 (4) None of these
Ans: (4)
________________________________________
37. Consider the following about the Chilika lake.
1. It is a lagoon with brackish water.
2. It has been declared a bird sanctuary by Government of Odisha in 1987. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(1) Only 1
(2) Only 2
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)
________________________________________
38. Consider the following statements about the Kanjia lake
1. It is a tiny lake.
2. It has a zoological park situated on its Southern hillocks. Which of the statement(s) given above is/are correct?
(1) Only 1 (2) Both 1 and 2
(3) Only 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (2)
________________________________________
39. Match the following. List I (Waterfall) List II (District)
A. Hatipathar 1. Rayagada
B. Kandadhar 2. Keonjhar
C. Khanduala 3. Kalahandi
D. Nrusinghanath 4. Bargarh
Codes A B C D
(1) 1 2 3 4 (2) 1 3 2 4
(3) 2 3 1 4 (4) 4 3 2 1
Ans: (1)
________________________________________
40. Match the following List I (Rivers) List II (Origins)
A. Rushikulya 1. Rushimal Mountain
B. Budhabalanga 2. Simlipal massif
C. Subarnarekha 3. Chota Nagpur Plateau
D. Salandi 4. Meghasani mountain
Codes A B C D
(1) 1 2 3 4
(2) 3 4 1 2
(3) 4 3 2 1
(4) 1 3 4 2
Ans: (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Climate And Soils of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Next Story

Agriculture And Irrigation of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Latest from Blog

error: Content is protected !!