Demographic Profile of odisha , Odisha Objective questions pdf

4 mins read

Demographic Profile of odisha , Odisha Objective questions pdf

1. Population-wise rank of Odisha among all the states of India is
(1) 2nd (2) 5th (3) 9th (4) 11th
Ans: (4)
________________________________________
2. As per the Census 2011, which district has the lowest population of Odisha?
(1) Khordha (2) Baleshwar
(3) Subarnapur (4) Deogarh
Ans: (4)
________________________________________
3. As per the Census 2011, which district has the highest population of Odisha?
(1) Debagarh/Deogarh
(2) Ganjam
(3) Mayurbhanj
(4) Subarnapur
Ans: (2)
________________________________________
4. Which of the following districts of Odisha has the lowest population growth in the state?
(1) Jagatsinghpur
(2) Khordha
(3) Boudh
(4) Nayagarh
Ans: (1)
________________________________________
5. Which of the following districts of Odisha has the highest population growth in the state?
(1) Balangir (2) Jagatsinghpur
(3) Bargarh (4) Kendrapara
Ans: (1)
________________________________________
6. Which district of Odisha has the lowest population density in the state as per Census 2011?
(1) Kandhamal
(2) Cuttack
(3) Baleshwar
(4) Deogarh
Ans: (1)
________________________________________
7. Which of the following districts of Odisha has the highest population density in the state?
(1) Kandhamal (2) Khordha
(3) Gajapati (4) Jharsuguda
Ans: (2
________________________________________
8. As per Census 2011, which district of Odisha has the highest sex-ratio?
(1) Nayagarh (2) Rayagarh
(3) Angul (4) Dhenkanal
Ans: (2)
________________________________________
9. As per Census 2011, the sex-ratio of Odisha is
(1) 530 persons/sq km
(2) 690 persons/sq km
(3) 979 persons/sq km
(4) 1001 persons/sq km
Ans: (3)
________________________________________
10. As per Census 2011, the literacy rate of Odisha is
(1) 72.87% (2) 86.88%
(3) 91.66% (4) 98.77%
Ans: (1)
________________________________________
11. Which of the following district of Odisha has the lowest sex-ratio in the state?
(1) Nayagarh
(2) Kandhamal
(3) Nuapada
(4) Dhenkanal
Ans: (1)
________________________________________
12. The district of Odisha which has the lowest literacy rate in the state as per Census 2011 is
(1) Nabarangpur
(2) Rayagada
(3) Gajapati
(4) Ganjam
Ans: (1)
________________________________________
13. Which district of Odisha has the highest literacy rate in the state as perCensus 2011?
(1) Puri (2) Khordha
(3) Nabarangpur (4) Gajapati
Ans: (2)
________________________________________
14. Which of the following districts of Odisha has the highest rural population in the state as per Census 2011?
(1) Nabarangpur
(2) Boudh
(3) Deogarh
(4) Khordha
Ans: (2)
________________________________________
15. Which of the following districts of Odisha has the highest child population in the state as per Census 2011?
(1) Deogarh (2) Gajapati
(3) Baleshwar (4) Ganjam
Ans: (4)
________________________________________
16. Which district of Odisha has the highest Scheduled Caste population in the state as per Census-2011?
(1) Gajapati (2) Subarnapur/Sonepur
(3) Jajpur (4) Bhadrak
Ans: (2)
________________________________________
17. As per Census 2011, which district of Odisha has the highest Urban population in the state?
(1) Khordha (2) Sundargarh
(3) Sambalpur (4) Cuttack
Ans: (1)
________________________________________
18. As per Census 2011, what is the rank of Odisha in terms of Scheduled Tribe population among all India states?
(1) 1st (2) 2nd (3) 4th (4) 5th
Ans: (2)
________________________________________
19. Which district of Odisha has the lowest Scheduled Caste population in the state as per Census 2011?
(1) Boudh (2) Gajapati
(3) Bhadrak (4) Khardha
Ans: (2)
________________________________________
20. The district of Odisha which has the lowest Scheduled tribe population in the state as per Census 2011, is
(1) Puri (2) Ganjam
(3) Nabarangpur (4) Gajapati
Ans: (1)
________________________________________
21. Which district of Odisha has the highest Scheduled Tribe population in the state as per Census 2011?
(1) Puri (2) Gajapati
(3) Mayurbhanj (4) Bhadrak
Ans: (3)
________________________________________
22. Arrange the following districts of Odisha in descending order as per the child population (0-6 years) in the state.
I. Balleshwar
II. Cuttack III. Kendujhar IV. Mayurbhanj
Codes
(1) I, II, III, IV (2) IV, I, II, III
(3) II, III, I, IV (4) IV, II, I, III
Ans: (2)
________________________________________
23. As per Census 2011, which religious community has the highest concentration in the state of Odisha?
(1) Jain (2) Sikh
(3) Hindu (4) Buddhist
Ans: (3)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Odisha Social Welfare Schemes mcq !! Video with PDF

Next Story

Historical And Other Famous Personalities of odisha free pdf

Latest from Blog

error: Content is protected !!