Climate And Soils of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

6 mins read

Climate And Soils of Odisha

1. Odisha has which type of climate?
(1) Mediterranean
(2) Oceanic
(3) Tropical
(4) None of the above
Ans: (3)
________________________________________
2. In which month the whole state comes under the influence of South-West monsoon?
(1) April (2) May
(3) June (4) July
Ans: (3)
________________________________________
3. When does the summer season commence in Odisha?
(1) June (2) January
(3) May (4) March
Ans: (4)
________________________________________
4. The average rainfall experienced during July-September in Odisha is
(1) 100 cm (2) 350 cm
(3) 175 cm (4) 200 cm
Ans: (4)
________________________________________
5. In which season some coastal parts of Odisha experience cyclone and tornado?
(1) Summer
(2) Rainy
(3) Winter
(4) None of the above
Ans: (2)
________________________________________
6. Sharaed or Autumn season prevails in Odisha from
(1) Mid July to Mid September
(2) Mid August to Mid October
(3) Mid December to Mid February
(4) Mid October to Mid November
Ans: (2)
________________________________________
7. Winters are not very severe in Odisha except
(1) Western Puri and Jagatsinghpur
(2) Koraput and Kandhamal
(3) Sundargarh and Sambalpur
(4) Kendrapara and Cuttack
Ans: (2)
________________________________________
8. Which areas in Odisha receive more than 5 cm of rainfall during winters?
(1) Koraput (2) Puri and Khurda
(3) Phulbani (4) Both (2) and (3)
Ans: (4)
________________________________________
9. Which among the following regions in Odisha experience high monsoon rainfall?
(1) Phulbani and Phiringia
(2) Balasore and Mayurbhanj
(3) Koraput and Ganjam
(4) Middle Baitarini Basin
Ans: (1)
________________________________________
10. Which among the following cyclone have hit Odisha in 2018?
(1) Cyclone Titli (2) Cyclone Hudhud
(3) Cyclone Viyaru (4) Cyclone Phailin
Ans: (1)
________________________________________
11. According to Koppen’s classification, what is the climate of Odisha?
(1) Sub-humid type
(2) Tropical Monsoon
(3) Tropical Savannah
(4) Sub-tropical semi-humid
Ans: (3)
________________________________________
12. Which of the following is most heterogeneous in nature in Odisha?
(1) Soils parent material
(2) Natural vegetation
(3) Soils of Odisha
(4) None of the above
Ans: (3)
________________________________________
13. The super cyclonic storm that created massive destruction in Odisha came in which year?
(1) 8-14 Oct, 2014
(2) 14-17 Apr, 2009
(3) 10-14 May, 2013
(4) 25 Oct-4 Nov, 1999
Ans: (4)
________________________________________
14. Which of the following statements is/are not correct about red soil of Odisha?
(1) Its main features are coarse textures, single grained to weakly granular structured surface.
(2) The soil is saline.
(3) The red colour is due to presence of iron oxides.
(4) All of the above
Ans: (2)
________________________________________
15. Which of the following soils covers the largest area of Odisha?
(1) Black Soil
(2) Laterite Soil
(3) Red Soil
(4) Coastal Saline and Alluvial Soil
Ans: (3)
________________________________________
16. Which soil in Odisha is formed as a result of weathering of basic rock in the low lying regions of Naupada, Balangir, Sonepur, Boudh, Sambalpur and Angul?
(1) Broun Forest Soil
(2) Black Soil
(3) Deltaic Alluvial Soil
(4) Laterite Soil
Ans: (2)
________________________________________
17. Which of the following soils occurs in undulating and rolling terrains?
(1) Red and Yellow
(2) Red and Black
(3) Alluvial
(4) Laterite and Red
Ans: (1)
________________________________________
18. Laterite Soil is found in
(1) Cuttack (2) Dhenkanal
(3) Puri (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
19. Which of the following soils is rich in aluminiumand iron in the area ofOdisha?
(1) Red (2) Red and Yellow
(3) Black (4) Laterite
Ans: (4)
________________________________________
20. Which soil loses its fertility if the soil is not recharged regularly by flood?
(1) Red and Yellow soil
(2) Red soil
(3) Black soil
(4) Deltaic Alluvial soil
Ans: (4)
________________________________________
21. The delta area of the state, North Balasore contains which type of soil?
(1) Clay loam (2) Sandy loam
(3) Silt sand (4) None of these
Ans: (2)
________________________________________
22. Brown soil is found in
(1) Phulbani (2) Kandhamal
(3) Sambalpur (4) Both (1) and (2)
Ans: (4)
________________________________________
23. Which of the following soils is affected by coastal salt?
(1) Coastal Saline and Alluvial
(2) Red
(3) Laterite
(4) Black
Ans: (1)
________________________________________
24. Which among the following measure is taken to check iron toxicity in lowland soils in Odisha?
(1) Application of organic manures
(2) Avoidance of fallow land
(3) Constructing embankments across the slope
(4) None of the above
Ans: (3)
________________________________________
25. Which soil inOdisha is rich in calciumand iron and the texture is light to medium
(1) Mixed red and black soil
(2) Red Soil
(3) Black Soil
(4) None of the above
Ans: (1)
________________________________________
26. Consider the following statements
1. The ‘Northern monsoon high’ is less widespread than the ‘annual high’ of the same region.
2. In the middle Baitarani basin, it has low monsoon rainfall. Which of the statements given above is/are correct?
(1) Only 1
(2) Only 2
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)
________________________________________
27. Consider the following statements
1. Monsoon rainfall directly controls the crop conditions in Odisha.
2. Monsoon rainfall is considered ‘high’ when it is above 240 cm. Which of the statements given above is/are true?
(1) Only 1
(2) Only 2
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans: (1)
________________________________________
28. Consider the following soils
1. Red
2. Mixed Red and Black
3. Alluvial
4. Black and Brown Which of the above soils is/are found in Western undulating zone?
(1) 1 and 2 (2) 3 and 4
(3) Only 2 (4) All of these
Ans: (1)

________________________________________
29. Consider the following statements
1. The maximum extension of low annual rainfall is found in South-East Odisha.
2. In the rolling uplands of the Baragarh plain and in the middle Brahmani catchment basin, the low rainfall is encountered. Which of the statements given above is/are correct?
(1) Only 1
(2) Only 2
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)
________________________________________
30. Match the following lists List I (Agro-climatic zone) List II (Climate)
A. North-Western Plateau
1. Moist sub-humid
B. Eastern Ghats Highland
2. Hot and humid
C. North-Eastern Coastal Plain
3. Hot and moist sub-humid
D. East and South-Eastern Coastal Plain
4. Warm and humid
Codes A B C D
(1) 1 2 3 4 (2) 2 3 4 1
(3) 4 2 1 3 (4) 3 4 1 2
Ans: (4)
________________________________________
31. Consider the following soils
1. Red and Yellow 2. Laterite
3. Black 4. Brown forest Which of the above soils is/are found in Sambalpur district of Odisha?
(1) Only 1 (2) 3 and 4
(3) 1, 2 and 3 (4) All of these
Ans: (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Geographical Features of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Next Story

Drainage System of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Latest from Blog

error: Content is protected !!