Odisha Social Welfare Schemes mcq !! Video with PDF

6 mins read

Odisha Social Welfare Schemes

1. Which of the following scheme was launched on 15th August, 2018?
(1) Gopabandhu Sambadika Swasthya Yojana
(2) Biju Swasthya Kalyan Yojana
(3) Nirmal Scheme
(4) Sunetra Yojana
Ans: (2)
________________________________________
2. Free of cost health services from district to sub-center level is provided by
(1) Anmol Yojana
(2) Gopabandhu Sambadika Swasthya Yojana
(3) Universal Health Coverage
(4) Biju Swasthya Kalyan Yojana
Ans: (3)
________________________________________
3. Upgrading standards of ancillary services in healthcare is the objective of
(1) Sunetra Yojana
(2) Nirmal Yojana
(3) Anmol Yojana
(4) Nidan Yojana
Ans: (2)
________________________________________
4. How much money is given to pregnant women who visit public health facilities under Drop Back Assistance Programme?
(1) Rs. 1000 (2) Rs. 700
(3) Rs. 1500 (4) Rs. 500
Ans: (4)
________________________________________
5. Khushi scheme is related with
(1) free diagnostic health care services
(2) a kit to new mother and baby
(3) tablet computers to ANMs
(4) sanitary pads for girls
Ans: (4)
________________________________________
6. Which of the following is also known as Mukhyamantri Chakshyu Janta Karyakram?
(1) Nirmal Scheme
(2) Sunetra Scheme
(3) Anmol Yojana
(4) Nidan Scheme
Ans: (2)
________________________________________
7. Auxiliary Nurse Midwife will receive free Anmol Tablet Computers under
(1) Nidan Scheme (2) Anmol Yojana
(3) Sampurna Scheme
(4) Sahaya Scheme
Ans: (2)
Odisha GK General Knowledge Previous Questin Papers (Chapterwise) for OPPSC & OPSSC Exams
________________________________________
8. Ama Clinic Yojana is launched on
(1) 1st January, 2018
(2) 1st June, 2018
(3) 15th August, 2018
(4) None of the above
Ans: (1)
________________________________________
9. Which among the following is the first state to provide comprehensive eye care to the persons of all age groups?
(1) Rajasthan (2) Gujarat
(3) Odisha (4) Kerala
Ans: (3)
________________________________________
10. Under which scheme free dialysis service will be provided by Odisha State Government?
(1) Sampurna Scheme
(2) Biju Sishu Suraksha Yojana
(3) Sahaya Scheme
(4) Nidan Scheme
Ans: (3)
________________________________________
11. Safety of HIV Positive orphan children is envisaged under
(1) Sahaya Scheme
(2) Biju Sishu Suraksha Yojana
(3) Sampurna Scheme
(4) Anmol Scheme
Ans: (2)
________________________________________
12. An amount of Rs. 1000 as transportation cost to reach the hospital for pregnant women is given under
(1) Biju Sishu Suraksha Yojana
(2) Sahaya Scheme
(3) Sampurna Scheme
(4) Nidan Scheme
Ans: (3)
________________________________________
13. MO School Campaign provides how much amount to the best performing school in each block of Odisha?
(1) Rs. 50,000 (2) Rs. 1 lakh
(3) Rs. 2 lakh (4) Rs. 5 lakh
Ans: (2)
________________________________________
14. Cash prize of Rs. 5000 for each student is provided under
(1) MO School Campaign
(2) Khushi Scheme
(3) Bhasha Brutti Puraskar Scholarship
(4) Mukhyamantri Medhabruti Puraskar Yojana
Ans: (4)
________________________________________
15. Which of the following about Sudakhya Yojana is true?
(1) It aims to provide technical education.
(2) The time period of this scheme is 2 years.
(3) This scheme is launched for girls only.
(4) All of the above
Ans: (4)
________________________________________
16. Which of the following schemes is destined to promote Odia language by providing scholarship?
(1) Bhasha Brutti Puraskar Scholarship Programme
(2) MO School Campaign
(3) Mukhyamantri Medhabruti Puraskar Yojana
(4) Sudakhya Yojana
Ans: (1)
________________________________________
17. Which of the following is concentrated for the welfare of construction workers?
(1) Sahaya Scheme
(2) Nirman Shramik Pension Yojana
(3) Madhu Babu Pension Yojana
(4) UNNATI Scheme
Ans: (2)
________________________________________
18. ARPANA Portal is related to
(1) Health Scheme
(2) Education Scheme
(3) Pension Scheme
(4) Agriculture Scheme
Ans: (3)
________________________________________
19. Madhu Babu Pension Yojana Scheme is for
(1) only old age people
(2) for construction worker
(3) Both (1) and (2)
(4) None of the above
Ans: (4)
________________________________________
20. Which of the following is launched on National Handlooms Day?
(1) Madhu Babu Pension Yojana
(2) Baristha Bunkar Sahayata Yojana
(3) Biju Pucca Ghar Yojana
(4) Nirman Shramik Pension Yojana
Ans: (2)
________________________________________
21. Harishchandra Sahayata Yojana Scheme is directed for
(1) free smartphones
(2) pucca house
(3) financial assistance for cremation
(4) for LED light distribution
Ans: (3)
________________________________________
22. Rs. 1 Lakh assistance to build house is provided under
(1) Harishchandra Sahayata Yojana
(2) Nirman Shramik Pucca Ghar Yojana
(3) Biju Pucca Ghar Yojana
(4) Madhu Babu Awas Yojana
Ans: (2)
________________________________________
23. Biju Kanya Ratna Yojana is aimed at
(1) improving girl attendence in school
(2) improving sex ratio at birth
(3) sanitary pad distribution
(4) None of the above
Ans: (2)
________________________________________
24. 100%LED street lighting and piped water supply to all districts in the Odisha is envisaged under
(1) UNNATI Scheme
(2) Baristha Nagarika Yatra
(3) Ama Ghar LED Light Karyakram
(4) None of the above
Ans: (1)
________________________________________
25. The Ahar Yojana in Odisha was launched on
(1) 1st April, 2015
(2) 5th March, 2017
(3) 2nd February, 2018
(4) 1st April, 2013
Ans: (1)
________________________________________
26. In which among the following districts was Biju Krushak Kalyan Yojana launched initially in 2013?
(1) Balasore (2) Dhenkanal
(3) Angul (4) Puri
Ans: (3)
________________________________________
27. Consider the following about Gopabandhu Sambadika Swasthya Bima Yojana
I. It is a health insurance scheme of journalists.
II. It provide insurance coverage of Rs. 2 lakh per annum.
(1) Only 1
(2) Only 2
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)
________________________________________
28. Which of the following is correct about Biju Swasthya Kalyan Yojana?
I. Rs. 3 lakh per family per annum insurance.
II. Additional amount of Rs. 2 lakh for women.
(1) Only 1
(2) Only 2
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans: (2)
________________________________________
29. Match the following. Scheme Objective
A. Sunetra Yojana 1. Free Diagnostic Healthcare
B. Nirmal Scheme 2. Universal Eye Healthcare
C. Anmol Yojana 3. Upgrading Standards of Ancillary Services
D. Nidan Yojana 4. Tablet Computers to ANMs
Codes A B C D
(1) 1 2 3 4
(2) 2 3 4 1
(3) 2 3 1 4
(4) 4 3 2 1
Ans: (2
________________________________________
30. Consider the following about Sudakhya Yojana.
I. It aim to increase the number of girl students from 7% to 30% in ITI.
II. The time period of the scheme is 2 years from 2019-2021. Which of the above are correct?
(1) Only 1
(2) Only 2
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans: (1)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Ancient History Objective Short Questions pdf download

Next Story

Demographic Profile of odisha , Odisha Objective questions pdf

Latest from Blog

error: Content is protected !!