Odisha River System Short questions PDF, Odisha Drainage System MCQ

10 mins read

Odisha River System Short questions PDF, Odisha Drainage System MCQ

In this session, I will discuss Odisha river system short questions pdf, which helps to your all competitive exam so download pdf here.

Odisha River System Short questions PDF Download

1 Which river flows over the states of Jharkhand, Odisha, and West Bengal?
(a) Tel river
(b) Sileru river
(c) Subarnarekha river
(d) None of the above

Ans- C

2 The tributaries Raru, Kanchi, Garru, etc. belong to the river
(a) Baitarani
(c) Brahmani
(b) Subarnarekha
(d) Rushikulya

Ans- B

3 The length of Brahmani river in Odisha is about · ·
(a) 464
(b) 480
(c) 360
(d) 200

Ans- B

4 Which of the following is the second largest river in Odisha? ·
(a) Subarnarekha
(b) Brahmani
(c) Mahanadi
(d) Baitarani

Ans- B

5 Which river is known as Sorrow of Odisha?
(a) Mahanadi
(c) Baitarani
(b) Brahmani
(d) Rushikulya

Ans- A

6 Whic is the largest river of Odisha?
(a) Baltaran! river
(b) Mahanadi river
(c) Subarnarekha river
(d) Brahmani river

Ans- B

7 Hirakud, the longest dam in the world is located on which river of Odisha?
(a) Rushikulya
(b) Mahanadi
(c) Brahmani
(d) Baitarani

Ans- B

8 Which of the following is an originator of Mahanadi Delta?
(a) Soamoli River
(b) Current River
(c) Prachi River
(d) All of the above

Ans- D

9 The river originating from the Gonasika hills of the Keonjhar district is
(a) Brahmani
(b) Subarnarekha
(c) Baitarani
(d) Bahuda

Ans- C

10.Which of the following tributaries does not belong to the Rushikulya river?
(a) Baghua
(b) Dhanei
(c) Karandi
(d) Padma

Ans- D

11 The total length of Salandi river is about
(a) 100 km
(b) 144 km
(c) 250 km
(d) 461 km

Ans- B

12 The Bahuda river originates from which district of Odisha?
(a) Mayurbhanj
(b) Keonjhar
(c) Gajapati
(d) Ganjam

Ans- C

13 Which of the following is not a tributary rivers of the Bahuda river?
(a) Bogiriadi
(b) Nalla in Batrada
(c) Kantanura Nall
(d) Baghua

Ans- D

14 Which river is also known as Langulya?
(a) Nagavali
(b) Mahanadi
(c) Brahmani
(d) Baitarani

Ans- A

15 Which is a major East flowing river between Mahanadi and Godavari rivers?
(a) Baitarani
(b) Vamsadhara
(c) lndravati
(d) None of the above

Ans- B

16 Which river originates from the Dandakaranya range of the Eastern Ghats in Kalahandi district of Odisha?
(a) Mahanadi
(b) lndravati
(c) Baitarani
(d) Salandi

Ans- B

17 The other name of Sileru river is
(a) Salandi
(b) Machkund
(c) Baitarani
(d) Kolab

Ans- B

18 Which lake is a horse-shoe shaped fresh water lake?
(a) Its bottles
(b) His Chilika
(c) Hirakud reservoir
(d) Lake Kanjia

Ans- A

19. Which lake directly connected with the Mahanadi river by a channel, Kabula Nala?
(a) Lake Ansupa
(b) Chilika Lake
(c) Kanjia Lake
(d) Pata Lake

Ans- A

20 Wlrich lake stretches through the district of Puri, Khurda and Ganjam?
(a) Ansupa
(b) Kanjia
(c) Chilika
(d) Tampara

Ans- C

21 Wliich lake in Odisha is home to a lot of migratory birds coming from Mongolia, Russia and South-East Asia?
(a) Tampara
(b) Chilika
(c) Pata
(d) Sarah

Ans- B

22 Which of the following is one of the largest wintering groundfor the migratory waterfowl in India?
(a) Ghana Sanctuary, Rajasthan
(b) Chilika Lake, Odisha
(c) Sultanpur Bird Sanctuary, Haryana
(d) Dal Lake, Kashmir

Ans- B

23 Which lake lies near Puri district of Odisha?
(a) Sarah
(c) Collab
(b) Tampara
(d) lndravati

Ans- A

24 Tampara lake lies in which district of Odisha?
(a) Ganjam
(b) Jajpur
(c) Nuapada
(d) Malkangiri

Ans- A

25 The Kolab reservoir is located in which district of Odisha?
(a) Mayurbhanj
(b) Balasore
(c) Keonjhar
(d) Corruption

Ans- D

26 Badaghagara waterfall lies in which district of Odisha?
(a) Keonjhar
(b) Ganjam
(c) Gajapati
(d) Sambalpur

Ans- A

21 Which is the highest waterfall of Odisha?
(a) Gandahati
(b) Duduma
(c) Barehipani
(d) Hatipathar

Ans- C

28 Which waterfall is also known as’ MatsyaTirtha ‘?
(a) Duduma
(b) Gandahati
(c) Barehipani
(d) Harishankar

Ans- A

29 Which waterfall in Odisha is located near the Kalta iron mines in Sundargarh district? .
(a) Miriglotah
(b) Khandadhar
(c) Phurli Jharan
(d) Putudi

Ans- A

30 The famous shrine of Lord Hatakeswara temple is situated near which spring?
(a) Atri
(b) Taptapani
(c) Tarabalo
(d) Deulajhari

Ans- A

31 Which hot spring is the largest thermal field in Odisha?
(a) Taptapani
(b) Tarabalo
(c) Atri
(d) Deulajhari

Ans- B

32 Which spring of Odisha is located at Dhenkanal district of the state?
(a) Jharbada
(b) Atonement
(c) Narayani
(d) Both (a) and (b)

Ans- D

33 What was the earlier name of Abdul Kalam Island that is located off the coast of Odisha?
(a) Shortt’s lsland
(b) Subalaya Island
(c) Wheeler’s Island
(d) Nalaban Island

Ans- C

34 Consider the following statement (s) about the Mahanadi river

  1. It is the major river of Odisha and the sixth largest river in India.
  2. It originates from the Amarkantak hills of the Bastar plateau in Raipur district of Madhya Pradesh.
    Which of the above statement (s) is / are correct?
    (a) Only 1
    (c) Both 1 and 2
    (b) Only 2
    (d) Neither 1 not 2CAns- C

35 Which of the following statements is / are true about the Chilika lake?

  1. It is the largest inland lake in the country.
  2. It is an ecosystem with large fishery resources.
    Select the correct answer using the codes given below.
    (a) Only 1
    (b) Only 2
    (c) 2 and 3
    (d) 1, 2 and 4DAns- C

36 Consider the following rivers of Odisha.

  1. Baitarani
  2. Brahmani
  3. Subarnarekha
  4. Rushikulya
    Which of the river (s) is / are originated from Chota Nagpur Plateau?
    (a) Only 1
    (c) Only 2
    (b) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2
  5. Ans- C

37 Consider the following statements about the Kanjia lake

  1. It is a tiny lake.
  2. It has a zoological park situated on its Southern hillocks.
    Which of the above statement (s) is/are correct?
    (a) Only 1
    (b) Only 2
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

Ans- B

38. The total length of the major rivers in Odisha is about:
a) 2,612 km
b) 3,612 km
c) 1,612 km
d) 4,612 km

Ans- A

39. The Brahmani river originates from the Chhotnagpur Plateau and Odisha in the district of:
a) Keonjhar
b) Samabalpur
c) Sundergarh
d) Bargarh

Ans- C

40. The Brahmani river does not pass through:
a) Keonjhar
b) Dhenkanal
c) Cuttack
d) Bhadrak

Ans- C

41.The Brahmani river passes through:
a) Jajpur
c) Sundergarh
b) Dhenkanal
d) All of them

Ans- D

42. The estimated length of the Brahmani river is standing at:
a) 670 km
b) 799 km
c) 760 km
d) 698 km

Ans- D

43. The length that River Brahmani covers in Odisha is:
a) 670 km
b) 599 km
c) 541 km
d) 641 km

Ans- C

44. Which of the following is NOT a tributary of the Brahmani river?
a) Chandrinalla
b) Badjore
c) Black
d) Bhargavi

Ans- D

45. Which is the second largest river in Odisha?
a) Baitarani
b) Brahmani
c) Buddhism
d) Rushikalya

Ans- B

46. Which of the following rivers drains 3 states including Odisha before entering the Bay of Bengal?
a) Subarnarekha
b) Brahmani
c) Mahanadi
d) Rusikulya

Ans- A

47. Which of the following rivers is a tributary right bank of the Mahanadi?
a) River Birupa
b) River Prachi
c) River Bhargavi
d) River Jira

Ans- D

48.    The Brahmani river which takes its origin from the southern slopes of plateau in Jharkhand and enters Odisha in the district.
Choose the correct option.
a) Amarkantak, Keonjhar
b) Malwa, Kheonjhar
c) Chotanagpur, Mayurbhanj
d) Chotanagpur,. Sundargarh

Ans- D

49. Which of the following is not the natural source of the origin of rivers in Odisha?
a) Amarkantak Plateau
b) Chota Nagpur Plateau
c) Malwa Plateau
d) the Eastern Ghats

Ans- C

50. The Mandira dam is situated on the river:
a) Sankha
b) Koel
c) Tel
d) Baitarani

Ans- A

51. The Subarnarekha river originates from the Chhotnagpur plateau which is located in the state of:
a) Odisha
b) Bihar
c) Jharkhand
d) Chhattisgarh

Ans- C

52. The total length covered by the river Subarnarekha is:
a) 453 km
b) 463 km
c) 423 km
d) 433 km

Ans- D

53 . The river Subarnarekha has a length of about
a) 104 km
b) 89 km
c) 70 km
d) 98 km

Ans- B

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Story

Odisha Tourism Related Questions PDF Download

Latest from Blog

error: Content is protected !!