Geographical Features of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

6 mins read

Geographical Features of odisha

1. Odisha is located in which part of India?
(1) Northern Plain
(2) Southern Peninsula
(3) Eastern Coast
(4) Western Coast
Ans: (3)
________________________________________
2. The longitudinal extension of Odisha is from
(1) 17°49’E to 22°34’E
(2) 81°27’E to 87°29’E
(3) 91°27’E to 77°29’E
(4) 82°27’E to 97°29’E
Ans: (2)
________________________________________
3. The latitudinal extension of Odisha is from
(1) 17°49’N to 22°34’N
(2) 27°49’N to 32°34’N
(3) 7°49’N to 2°34’N
(4) 18°49’N to 22°34’N
Ans: (1)
________________________________________
4. The length of the Odisha coast is about
(1) 450 km (2) 550 km
(3) 650 km (4) None of these
Ans: (1)
________________________________________
5. The total geographical area of Odisha extends over
(1) 1,55,707 sq km
(2) 1,65,700 sq km
(3) 1,45,707 sq km
(4) None of the above
Ans: (1)
________________________________________
6. Which state bounds Odisha on the West?
(1) Maharashtra
(2) Chhattisgarh
(3) Andhra Pradesh
(4) Karnataka
Ans: (2)

________________________________________
7. Which state bounds on the South of Odisha?
(1) Maharashtra
(2) Madhya Pradesh
(3) Andhra Pradesh
(4) Karnataka
Ans: (3)
________________________________________
8. Which area of Odisha is called the ‘Hexadeltaic region’ or the ‘Gift of Six Rivers’?
(1) Coastal Plains
(2) Middle Mountainous and Highlands Region
(3) Central Plateaus
(4) Western Rolling Uplands
Ans: (1)
________________________________________
9. The coastal plains of Odisha stretch on the Eastern Coast of India from which river in the North-East?
(1) The Brahmani
(2) The Budhabalanga
(3) The Subarnarekha
(4) The Vamsadhara
Ans: (3)
________________________________________
10. The Middle Coastal Plains comprise the compound deltas of the
(1) Baitarani, Brahmani and Mahanadi rivers
(2) Subarnarekha and the Budhabalanga rivers
(3) Rushikulya and Mahanadi rivers
(4) None of the above
Ans: (1)
________________________________________
11. Rivers which form theHexadeltaic region of the coastal plains of Odisha are Subarnarekha, Budhabalanga, Baitarani, Brahmani, Rushikulya and
(1) Chilika
(2) Khurda
(3) Phulbani
(4) Mahanadi
Ans: (4)
________________________________________
12. The South Coastal Plains comprises which of the following plains?
(1) Baitarani Plain
(2) Laccustrine Plain
(3) Pan Plain
(4) None of the above
Ans: (2)
________________________________________
13. The Mahanadi delta is in which of the following plains?
(1) Middle (2) Northern
(3) Southern (4) Eastern
Ans: (1)
________________________________________
14. The sub-montane tract to the West is termed as the zone of
(1) vegetation (2) revelation
(3) transition (4) illusion
Ans: (3)
________________________________________
15. Which zone of the Rushikulya Plains is known as the Little Sunderbans?
(1) Arable tract
(2) Sub-montane tract
(3) Salt tract
(4) None of the above
Ans: (3)
________________________________________
16. Which of the following rivers has cut deep and narrow valleys in the middle mountainous and highlands region of Odisha?
(1) Baitarani
(2) Brahmani
(3) Mahanadi
(4) All of the above
Ans: (4)
________________________________________
17. Which region among the physiographic regions of Odisha is marked by a number of watersheds?
(1) Coastal Plains
(2) Rolling Uplands
(3) Middle Mountainous and the Highlands Region
(4) Major Flood Plains
Ans: (3)
________________________________________
18. Which part of the Middle Mountainous region of Odisha is a poly-cyclic region?
(1) Simplipal and Meghasani Mountains
(2) Mankarnacha-Malayagiri and Gandhamardhan Mountains
(3) Watershed between the Brahmani and the Mahanadi
(4) Potangi and Chandragiri Mountain Ranges
Ans: (2)
________________________________________
19. Which mountains are of volcanic origin in Odisha?
(1) Simlipal mountain
(2) Meghasani mountain
(3) Gandhamardhan
(4) Both (1) and (2)
Ans: (4)
________________________________________
20. The highest peak of Odisha is
(1) Deomali peak
(2) Balia Pahar
(3) Badam Pahar
(4) Golikonda
Ans: (1)
________________________________________
21. Which ranges are highest in Odisha?
(1) Common Interfluves of the Mahanadi, the Rushikulya and Vamsadhara
(2) Simlipal and Meghasani Mountains
(3) Mankarnacha-Malayagiri and Gandhamardan Mountains
(4) Potangi and Chandragiri Mountain Ranges
Ans: (4)
________________________________________
22. How many central plateaus are there in Odisha?
(1) 2 (2) 3 (3) 4 (4) 5
Ans: (1)
________________________________________
23. Deomali peak lies in which district of Odisha?
(1) Gajapati (2) Rayagada
(3) Koraput (4) Phulbani
Ans: (3)
________________________________________
24. Which physiographic part of Odisha is most suited for agricultural activities?
(1) Coastal plains in South
(2) Sub montane tract of Rishikulya plains
(3) Malkangiri uplands of Sabari basin
(4) Flood plains of Mahanadi
Ans: (4)

________________________________________
25. Which among the following landforms has the least elevation?
(1) Simlipal mountains
(2) Panposh-Keonjhar-Pallahara Plateau
(3) Western rolling uplands
(4) Baitarani and Brahmani interfluves
Ans: (3)
________________________________________
26. Consider the following about the plateaus in Odisha.
1. The Panposh – Keonjhar – Pallahara plateau comprises the Upper Baitarani catchment basin.
2. The Nabarangpur – Jayapore plateau comprises the Sabari basin. Which of the statements given above is/are correct?
(1) Only 1
(2) Only 2
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)
________________________________________
27. Consider the following statements about Odisha
1. It is the ninth largest state by area.
2. It is the eleventh largest state by population. Which of the statements given above is/are correct?
(1) Only 1
(2) Only 2
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)
________________________________________
28. Consider the following statements.
1. The rivers of Odisha have deep valleys.
2. The state of Odisha is bound by Bay of Bengal on the South-East. Which of the statements given above is/are correct?
(1) Only 1
(2) Only 2
(3) Both 1 and 2
(4) All of the above
Ans: (2)
________________________________________
29. Which of the following statements is/are true?
1. The Middle Mountainous region covers about three-fourth of the entire state of Odisha.
2. The coastline of Odisha is about 230 km. Which of the statements given above is/are correct?
(1) Only 1
(2) Only 2
(3) Both 1 and 2
(4) None of these
Ans: (1)
________________________________________
30. Match the following lists.

List I                                         List II
A. Zone of Transition  1. Source of Hydro Electrical Projects
B. Little Sundarbans   2. Coastal Plains
C. Rice Bowl                 3. Sub-montane tract of the Rushikulya Plains
D. Flood Plains             4. Salt tract along the coast
Codes A B C D
(1) 3 1 2 4
(2) 2 3 4 1
(3) 3 4 2 1
(4) 1 2 3 4
Ans: (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Freedom Struggle of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Next Story

Climate And Soils of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Latest from Blog

error: Content is protected !!