Forests gk of Odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

6 mins read

Forests gk of Odisha

1. What is the Total Recorded Forest area of Odisha as per India State of Forest Report, 2017?
(1) 51,345 sq km
(2) 61,204.17 sq km
(3) 75,146.18 sq km
(4) 81,416.17 sq km
Ans: (2)
________________________________________
2. According to the India State of Forest Report, 2017, what is the reserved Forest cover in Odisha?
(1) 58.90% (2) 40.10%
(3) 20.18% (4) 5.91%
Ans: (1)
________________________________________
3. Which of the following forests covers the maximum area of forest cover in Odisha?
(1) Open forest
(2) Very Dense forest
(3) Moderately Dense forest
(4) None of the above
Ans: (1)
________________________________________
4. Those forests where the right of grazing and cultivation is subjected to a few minor restrictions are known as
(1) Protected forests
(2) Reserved forests
(3) Unclassed forests
(4) None of the above
Ans: (1)
________________________________________
5. As per India State of Forest Report, 2017, which district of Odisha has the highest forest cover?
(1) Jajpur (2) Bhadrak
(3) Kandhamal (4) Cuttack
Ans: (3)

________________________________________
6. As per India State of Forest Report, 2017, which among the following districts has the lowest forest cover in Odisha?
(1) Cuttack (2) Bhadrak
(3) Koraput (4) Sundargarh
Ans: (2)
________________________________________
7. Which of the following forests are found at an elevation above 600 m in Odisha?
(1) Tropical Moist Deciduous Forests
(2) The Northern Tropical Semi-Evergreen Forests
(3) Mangrove Forests
(4) Tropical Dry Deciduous Forests
Ans: (2)
________________________________________
8. Forests in Odisha are classified into how many broad divisions?
(1) 2 (2) 3 (3) 4 (4) 5
Ans: (3)
________________________________________
9. Absence of Bamboo growth is the most striking feature of which type of forests?
(1) Northern Tropical Semi-Evergreen Forests
(2) Tropical Moist Deciduous Forests
(3) Tropical Dry Deciduous Forests
(4) Tidal Forests
Ans: (1)
________________________________________
10. Which type of forests are found in the divisions of Dhenkanal, Athgarh, Puri, Mayurbhanj, Nayagarh, Parlakhemudi, Koraput and Kalahandi?
(1) Northern Tropical Semi-Evergreen Forests
(2) Tropical Moist Deciduous Forests
(3) Tropical Dry Deciduous Forests
(4) Tidal Forests
Ans: (1)
________________________________________
11. Which type of forests cover the largest forest area of Odisha?
(1) Northern Tropical Semi-Evergreen Forests
(2) Tropical Moist Deciduous Forests
(3) Tidal Forests
(4) None of the above
Ans: (2)
________________________________________
12. Name the important species of tree which is found in Northern Tropical Semi-Evergreen Forests?
(1) Rai (2) Mango
(3) Arjun (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
13. What is the dominant species of tree in the Tropical Moist Deciduous forests in Odisha?
(1) Sal (2) Male Bamboo
(3) Theory Bamboo (4) Both (2) and (3)
Ans: (4)
________________________________________
14. Which species of tree is found in the North and North-East of the Brahmani river?
(1) Sal (2) Teak
(3) Sundari (4) Karika
Ans: (1)
________________________________________
15. Which forests are locally known as ’Hental Van’ ?
(1) Northern Tropical Semi-Evergreen Forests
(2) Tropical Moist Deciduous Forests
(3) Tropical Dry Deciduous Forests
(4) Tidal Forests
Ans: (4)
________________________________________
16. Which of the following tree species is the predominant species of Tropical Dry Deciduous Forests in Odisha?
(1) Teak
(2) Salia bamboo
(3) Sal
(4) Both (1) and (2)
Ans: (4)
________________________________________
17. What is the local name of the hills with flat tops in Eastern Van Ghats region of Odisha?
(1) Hental (2) Little Sundarban
(3) Jhoru (4) Pats
Ans: (4)
________________________________________
18. The predominant species of mangrove forests is……
(1) Hental (2) Karika
(3) Bani (4) Guan
Ans: (1)
________________________________________
19. Which tree covers almost 33% of the forest cover in Odisha?
(1) Sal (2) Bamboo
(3) Sundari (4) Teak
Ans: (1)
________________________________________
20. Which districts of Odisha face destruction of forests due to practice of podu cultivation?
(1) Phulbani (2) Cuttack
(3) Jagatsinghpur (4) Puri
Ans: (1)
________________________________________
21. Which among the following region is an orchid rich forest found in Odisha?
(1) Gandhamardan hills
(2) Simlipal hills
(3) Mahendragiri hills
(4) Both (2) and (3)
Ans: (4)
________________________________________
22. Odisha is the third largest produce of……
(1) Sal (2) Kendu leaves
(3) Bandhan (4) Bamboos
Ans: (2)
________________________________________
23. The Odisha Forest Development Corporation Ltd. came into existence in which year?
(1) 1888 (2) 1905
(3) 1947 (4) 1990
Ans: (4)
________________________________________
24. Which of the following is the medicinal plant which is found in Odisha?
(1) Sarpagandha (2) Kochila
(3) Swasamari (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
25. When was Sobuj OdishaMission launched by Odisha State Government?
(1) Nov 2018 (2) Oct 2001
(3) Oct 2006 (4) Nov 2013
Ans: (4)
________________________________________
26. Which among the following is not a forest division of the Odisha state Forest Department?
(1) Angul (2) Rayagarh
(3) Puri (4) Sambalpur
Ans: (2)
________________________________________
27. In which place of Odisha Ekamravam Scheme meaning one-mango-tree forest is developed in Odisha?
(1) Cuttack (2) Deogarh
(3) Bhubaneswar (4) Nabarangapur
Ans: (3)
________________________________________
28. When was State Compensatory Afforestation Fund Management and Planning Authority constituted?
(1) 1993 (2) 2009 (3) 2011 (4) 2015
Ans: (2)
________________________________________
29. Match the following
List-I (Types of Forests)                                             List-II (Location)
A. Northern Tropical Semi-Evergreen Forests    1. Dhenkanal, Athgarh
B. Tropical Moist Deciduous Forests                     2. Keonjhar, Mayurbhanj
C. Tropical Dry Deciduous Forests                         3. Balangir, Kalahandi, Sambalpur
D. Tidal/Mangrove Forests                                        4. Kendrapara, Bhadrak
Codes A B C D
(1) 1 2 3 4 (2) 2 3 1 4
(3) 4 3 1 2 (4) 1 4 3 2
Ans: (1)
________________________________________
30. Consider the following forest found in Odisha?
1. Mangrove forest
2. Tropical moist deciduous forest
3. Tropical semi-evergreen forest
4. Tropical dry deciduous forest
Codes
(1) 1 4 3 2 (2) 2 4 3 1
(3) 4 1 2 3 (4) 3 2 4 1
Ans: (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Animal Husbandry of Odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Next Story

National Parks And Wildlife Sanctuaries (Odisha Objective GK General Knowledge)

Latest from Blog

error: Content is protected !!