Education And Health of odisha, Odisha Objective GK General Knowledge

3 mins read

Education And Health of Odisha, Odisha Objective GK General Knowledge

1. The ancient University of Odisha, ‘Puspagiri’ is located in which district of Odisha?
(1) Jajpur (2) Gajapati
(3) Ganjaun (4) Puri
Ans: (1
________________________________________
2. Ravenshaw Hindu Girl’s School was set up in
(1) 1790 AD (2) 1830 AD
(3) 1873 AD (4) 1900 AD
Ans: (3)
________________________________________
3. The first primary school was set up in which year in Odisha?
(1) 1600 AD (2) 1760 AD
(3) 1822 AD (4) 1901 AD
Ans: (3)
________________________________________
4. The Right to Education Act-2009 was started in which year in Odisha?
(1) 2009 (2) 2010
(3) 2011 (4) 2013
Ans: (2)
________________________________________
5. The Department of School and Mass Education, Government of Odisha, came into existence in which year?
(1) 1800 AD (2) 1890 AD
(3) 1901 AD (4) 1993 AD
Ans: (4)
________________________________________
6. How many Central Universities are there in Odisha?
(1) 1 (2) 3 (3) 5 (4) 7
Ans: (1)
________________________________________
7. The Board of Secondary Education, Odisha came into existence in which year?
(1) 1901 (2) 1930
(3) 1953 (4) 1980
Ans: (3)
________________________________________
8. The University of Sambalpur started functioning from which year?
(1) 1967 (2) 1984
(3) 1999 (4) 2012
Ans: (1)
________________________________________
9. Government of Odisha provides free education from +2 to post graduation for which social group?
(1) Children without biological parents
(2) Physically disabled children
(3) Children in foster care
(4) Both (1) and (3)
Ans: (4)
________________________________________
10. Which University was set up in Odisha to promote Sanskrit language in the state?
(1) Utkal University
(2) Shri Jagannath Sanskrit Visvavidyalaya
(3) KIIT University
(4) North Odisha University
Ans: (2)
________________________________________
11. Berhampur University was set up in which place in Odisha?
(1) Puri (2) Vani Vihar
(3) Bhanja Bihar (4) Sunabeda
Ans: (3)
________________________________________
12. Where in Odisha is Central University located?
(1) Keonjhar (2) Khurda
(3) Koraput (4) Bhadrak
Ans: (3)
________________________________________
13. Which is the largest affiliatedUniversity of India?
(1) Fakir Mohan University
(2) Ravenshaw University
(3) Sri Sri University
(4) Utkal University
Ans: (4)
________________________________________
14. Sri Sri university is located in
(1) Puri
(2) Cuttack
(3) Bhubaneswar
(4) Koraput
Ans: (2)
________________________________________
15. Which of the following is the oldest University of Odisha?
(1) Berhampur University
(2) Sambalpur University
(3) Utkal University
(4) National Law University
Ans: (3)
________________________________________
16. Ravenshaw college was established in which year?
(1) 1909 (2) 1868 (3) 1976 (4) 1832
Ans: (2)
________________________________________
17. National Institute of Technology is set up in which city of Odisha?
(1) Rourkela (2) Bhubaneswar
(3) Bargarh (4) Puri
Ans: (1)
________________________________________
18. Which among the following institution in Odisha was set up by the Government of British India?
(1) National Law University, Cuttack
(2) Central Rice Research Institute, Cuttack
(3) Both of the above
(4) None of the above
Ans: (2)
________________________________________
19. The Indian Institute of Mass Communication is located in which district of Odisha?
(1) Cuttack
(2) Malkangiri
(3) Dhenkanal
(4) None ot the above
Ans: (3)
________________________________________
20. In which year was Odisha University of Agriculture and Technology formed?
(1) 1962 (2) 2002 (3) 1987 (4) 1953
Ans: (1)
________________________________________
21. Where in Odisha is Veer Surender Sai Technical University located?
(1) Ganjam (2) Balangir
(3) Cuttack (4) Sambalpur
Ans: (4)
________________________________________
22. The literacy rate in Odisha as per census 2011 is
(1) 64.01% (2) 72.87%
(3) 86.8% (4) 92.77%
Ans: (2)
________________________________________
23. Which among the following is an apex body of Odisha Government for planning and implementing technical education?
(1) Indian Institute of Technology, Bhubaneswar
(2) Department of Technical Education
(3) Biju Patnaik Institute of Technology
(4) Education Ministry
Ans: (2)
________________________________________
24. The Maternal Mortality Rate (MMR) in Odisha is (as per 2014-16)
(1) 110 per 100000 live births
(2) 120 per 100000 live births
(3) 180 per 100000 live births
(4) 200 per 100000 live births
Ans: (3)
________________________________________
25. Which district has the highest literacy rate in Odisha as per Census 2011?
(1) Nabarangpur (2) Khordha
(3) Cuttack (4) Jajpur
Ans: (2)
________________________________________
26. In which year the Directorate of Medical Education and Training (DMET) established in Odisha?
(1) 1967 (2) 1975
(3) 1949 (4) 1987
Ans: (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Caste And Tribes of odisha , Odisha gk short questions mcq

Next Story

Awards And Honours of odisha, Odisha objective gk questions

Latest from Blog

error: Content is protected !!