Caste And Tribes of odisha , Odisha gk short questions mcq

4 mins read

Caste And Tribes of Odisha , Odisha gk short questions mcq

1. How many SC communities are there in the state?
(1) 85 (2) 87
(3) 90 (4) 93
Ans: (4)
________________________________________
2. Which state has the highest number of ‘PVTGs’ in India?
(1) Jharkhand (2) Odisha
(3) Chhattisgarh (4) Madhya Pradesh
Ans: (2)
________________________________________
3. How many ST communities are there in the state?
(1) 45 (2) 57
(3) 62 (4) 68
Ans: (3)
________________________________________
4. As per Census 2011, what is the rank of Odisha in terms of SC population in the country?
(1) 11 (2) 12 (3) 13 (4) 14
Ans: (1)
________________________________________
5. As per Census 2011, what is the rank of Odisha in terms of ST population in the country?
(1) 2 (2) 3
(3) 4 (4) 5
Ans: (2)
________________________________________
6. Which district is not covered under scheduled area inOdisha as per order 1977?
(1) Mayurbhanj (2) Koraput
(3) Sundargarh (4) Nayagarh
Ans: (4)
________________________________________
7. As per Census 2011, which among the following districts has the highest ST literacy rate?
(1) Kalahandi (2) Puri
(3) Bhadrak (4) Rayagada
Ans: (2)
________________________________________
8. Dongria Kondhs reside in which district?
(1) Koraput (2) Balasore
(3) Sambalpur (4) None of these
Ans: (1)
________________________________________
9. The largest tribe in Odisha is
(1) Kondh
(2) Santhal
(3) Saura
(4) None of the above
Ans: (1)
________________________________________
10. In which tribal community of Odisha, arrange marriages are not allowed?
(1) Gonds (2) Bhumias
(3) Kondhs (4) Sauras
Ans: (2)
________________________________________
11. Which language is spoken by the Sauras tribe of Odisha?
(1) Kuvi (2) Gondi
(3) Munda (4) Dharua
Ans: (3)
________________________________________
12. The word ‘Peda’ among the Koya tribal group of Malkangiri means what?
(1) Head of a village
(2) A traditional food
(3) Type of folk dance
(4) A musical instrument
Ans: (1)
________________________________________
13. The Bondas tribal group in Odisha inhabit around which river?
(1) Mahanadi
(2) Subarnarekha
(3) Brahmani
(4) Machkund
Ans: (4)
________________________________________
14. Which among the following speak the language that is known as ‘Parji’?
(1) Bondas (2) Dharuas
(3) Matias (4) Bhumias
Ans: (2)
________________________________________
15. The tribal group Matias live in which district(s) of Odisha?
(1) Balangir (2) Kalahandi
(3) Dhenkanal (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
16. Which district in Odisha has lowest literacy rate among the SC population?
(1) Jagatsinghpur
(2) Gajapati
(3) Nuapada
(4) Deogarh
Ans: (2)
________________________________________
17. Which district in Odisha has highest concentration of SC population?
(1) Gajapati (2) Malkangiri
(3) Ganjam (4) Angul
Ans: (3)
________________________________________
18. Micro projects is aimed for the all round development of
(1) PVTG (2) SCs
(3) STs (4) OBCs
Ans: (1)
________________________________________
19. TDCCOL is the apex organisation for TSP area,it is functioning since
(1) 1961-62 (2) 1951-52
(3) 1975-76 (4) 1971-72
Ans: (4)
________________________________________
20. Odisha PVTG Empowerment and Livelihood Improvement Programme (OPELIP) is not launched in
(1) Keonjhar (2) Malkangiri
(3) Koraput (4) Deogarh
Ans: (3)
________________________________________
21. SC and ST Development Finance Cooperative Corporation Limited is the nodal agency to operate
(1) MADA (2) DTDP
(3) FADP (4) SCSP
Ans: (2)
________________________________________
22. Consider the following statements
1. Schedule Caste Welfare Advisory Board was constituted under Odisha Scheduled Caste Welfare Advisory Rule,1957.
2. CM is the Chairman of monitoring Committee constituted for the implementation of the Prevention of Atrocity Act, 1995. Which of the above statements is/are correct?
(1) Only 1 (2) Only 2
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)
________________________________________
23. ‘SARGIFUL’ journal is published by
(1) OTELP (2) ATLC
(3) TDCCOL (4) OPELIP
Ans: (2)
________________________________________
24. Match the following lists Tribes Areas
A. Kondhs 1. Malkangiri
B. Sauras 2. Dhenkanal
C. Koyas 3. Paralakhemundi
D. Matias 4. Niyamgiri range
Codes A B C D
(1) 4 3 1 2 (2) 3 1 4 2
(3) 2 4 3 1 (4) 1 2 4 3
Ans: (1)
________________________________________
25. Consider the following statements about the Saura tribe
1. Sauras are mainly concentrated in and around the Paralakhemundi and the Gunupur area of South Odisha.
2. They are called by various names such as Sabara, Saura, Sora, etc and have their racial affinity with the proto-austroloid physical feature. Which of the above statements is/are correct?
(1) Only 1
(2) Only 2
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Historical And Other Famous Personalities of odisha free pdf

Next Story

Education And Health of odisha, Odisha Objective GK General Knowledge

Latest from Blog

error: Content is protected !!