Caste and tribe of Odisha Multiple Choice Questions Answer

4 mins read

Caste and tribe of Odisha Multiple Choice Questions Answer

1 How many SC communities are there in the state?
(a) 85
(b) 87
(c) 90
(d) 93

Ans- D

2 How n1.any ST communities are there in the state?
(a) 45
(b) 57
(c) 62
(d) 68

Ans- C

3 Which state has the highest number of ‘PVTGs’ in India?
(a) Jharkhand
(b) Odisha
(c) Chhattisgarh
(d) Madhya Pradesh

Ans- B

4 As per the Census 201i, what is the rank of Odisha in terms of ST population in the country?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Ans- B

5. As per the 2011 Census, what is the rank of Odisha in terms of SC population in the country?
(a) 11
(b) 12
(c) 13
(d) 14

Ans- A

6 As per the 2011 Census, which among the following districts has the highest ST literacy rate?
(a) Kalahandi
(c) Bhadrak
(b) Puri
(d) In Rayagada

Ans- D

7 Which district is not covered under the scheduled area in Odisha as per order 1977?
(a) Mayurbhanj
(b) Corruption
(c) Sundargarh
(d) Nayagarh

Ans- D

8 The largest tribe in Odisha is
(a) Condition
(b) Santhal
(c) Saura
(d) None of the above

Ans- A

9 Dongria Kondhs reside in which district?
(a) Koraput
(b) Balasore
(c) Sambalpur
(d) None of these

Ans- A

10 Which language is spoken by the Sauras tribe of Odis ha?
(a) Kuvi
(b) Gondi
(c) In the field
(d) Dharua

Ans- C

11 In which tribal community of Odisha arrange marriages are not allowed?
(a) Gonds
(b) Bhumias
(c) Conditions
(d) Sauras

Ans- B

12 The Bondas tribal group in Odisha live around which river?
(a) Mahanadi
(b) Subarnarekha
(c) Brahmani
(d) Machkund

Ans- D

13 The word ‘Peda’ among the Kaya tribal group of Malkangiri means what?
(a) Head of a village
(b) Traditional food
(c) Type of folk dance
(d) A musical instrument

Ans- A

14 The tribal group Matias live in which district (s) of Odisha?
(a) Balangir
(b) Kalahandi
(c) Dhenkanal
(d) All of these

Ans- D

15 Which of the following speaks the language that is known as’ Parji
(a) Bondas
(c) Matthew ‘
(b) Dharuas
(d) Bhumias

Ans- B

16 Which district in Odisha has the highest concentration of SC population?
(a) Gajapati
(b) Malkangiri
(c) Ganjam
(d) Angle

Ans- C

17 Wliich district in Odisha has the lowest literacy rate among the SC population?
(a) Jagatsinghpur
(b) Gajapati
(c) Nuapada
(d) Deogarh

Ans- B

18 TDCCOL is the apex organization for the TSP area, it has been functioning since
(a) 1961-62
(b) 1951-52
(c) 1975-76
(d) 1971-72

Ans- D

19 Micro projects are aimed at the all-round development of
(a) PVTG
(b) SCs
(c) STs
(d) OBCs

Ans- A

20. SC and ST Development Finance Cooperative Corporation Limited is the nodal agency to operate
(a) MADA
(b) DTDP
(c) FADP
(d) SCSP

Ans- B

21 Odisha PVTG Empowerment and Livelihood improvement Program (OPELIP) is not launched in
(a) Keonjhar
(b) Malkangiri
(c) Corruption
(d) Deogarh

Ans- C

22 / SARGIFUL ‘journal is / -published by
(a) OTELP
(b) ATLC
(c) TDCCOL
(d) OPELIP

Ans- B

DOWNLOAD PDF NOW

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Traditional Sports in Odisha Download PDF Now

Next Story

Historical Names of Odisha, Odisha History Gk Pdf

Latest from Blog

error: Content is protected !!