Animal Husbandry of Odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

4 mins read

Animal Husbandry of Odisha

1. Livestock sector contributes …… of the state’s Net Domestic Product.
(1) 9% (2) 7.25%
(3) 8.25% (4) 10%
Ans: (2)
________________________________________
2. Arni breed of Koraput in Odisha consists of which livestock population?
(1) Pig (2) Goat
(3) Buffalo (4) Sheep
Ans: (3)
________________________________________
3. The per-capita milk consumption in Odisha as compared to all India is
(1) lower (2) higher
(3) at per (4) data not known
Ans: (1)
________________________________________
4. When did the Poultry Development Policy was introduced in Odisha?
(1) 2001-02 (2) 2008-09
(3) 2015-16 (4) 2014-15
Ans: (3)
________________________________________
5. The Kathargad-Dasmantpur is a breed of which of the following animals?
(1) Pig (2) Sheep
(3) Buffalo (4) Goat
Ans: (2)
________________________________________
6. Which among the following district has government farms for the rearing of goats?
(1) Mayurbhanj
(2) Sundargarh
(3) Deogarh
(4) All of the above
Ans: (4)
________________________________________
7. Two duck breeding farms managed by the Government of Odisha is situated in which district?
(1) Puri (2) Cuttack
(3) Koraput (4) Nayagarh
Ans: (2)
________________________________________
8. OMFED is symbolic of ……… revolution in Odisha.
(1) Grey (2) Yellow
(3) Green (4) White
Ans: (4)
________________________________________
9. The Kalyani project deals with which among the following in Odisha?
(1) Integrated fisheries
(2) Livestock healthcare services
(3) Integrated Livestock Development Programme
(4) None of the above
Ans: (3)
________________________________________
10. OPOLFED cooperative organisation in Odisha popularises which products?
(1) Poultry
(2) Milk
(3) Meat
(4) Horticulture
Ans: (1)
________________________________________
11. Which of the following is an apex body for milk procurement and marketing in Odisha?
(1) OMD (2) OMFED
(3) OMEFD (4) OMDEF
Ans: (2)
________________________________________
12. Which is the main source of brackish water fisheries in Odisha?
(1) Chilika lake (2) Mahanadi river
(3) Rishikulya delta (4) Sara lake
Ans: (1)
________________________________________
13. Which among the following livestock product forms the most popular food component in Odisha?
(1) Poultry (2) Milk
(3) Meat (4) Fish
Ans: (4)
________________________________________
14. Which regulation act is being implemented in the state of Odisha to safeguard the coastalline areas?
(1) Odisha Maritime Fishing
(2) Odisha Fishing Policy
(3) Odisha Coastal Line Fishing
(4) None of the above
Ans: (1)
________________________________________
15. Which specie(s) of fish is/are cultured in brackish water found in coastal areas of Odisha?
(1) Shrimps
(2) Herrings
(3) Hilsa
(4) All of the above
Ans: (4)
________________________________________
16. Which among the following place in Puri district has fish farms?
(1) Gopalpur
(2) Chandrabhaga
(3) Both (1) and (2)
(4) None of the above
Ans: (3)
________________________________________
17. Odisha Pisciculture Development Corporation Limitedwas formed in the year
(1) 2008 (2) 1998 (3) 2018 (4) 1976
Ans: (2)
________________________________________
18. Consider the following statements
1. Odisha rank 10th among Indian state in egg production.
2. 13th in meat production
3. Odisha constitutes about 4.05% of total livestock population of India. Which among the above is/are correct?
(1) 1, 2, 3
(2) Only 1
(3) Both 1 and 3
(4) Both 2 and 3
Ans: (4)
________________________________________
19. The State Reservoir Fishery Policy permits the transfer of reservoirs which have an area of how many acres?
(1) 10
(2) 100
(3) 1 lakh
(4) None of the above
Ans: (2)
________________________________________
20. Consider the following statement
1. Central Institute of Fresh Water Aquacul- ture (CIFA) was established in 1990.
2. Chilika lake is the main source of brackish water fisheries in Odisha. Which among the above is/are correct?
(1) Only 2 (2) Only 1
(3) Both 1 and 2 (4) Neither 1 nor 2
Ans: (1)
________________________________________
21. Consider the following statement
1. The Department of Animal Husbandry work under Principle Secretary and Agriculture Production Commissioner.
2. Rural development through promotion livestock rearing is one of the major activity of Animal Husbandry Department. Which among the above are/is correct?
(1) Only 1
(2) Only 2
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)
________________________________________
22. Consider the following statement about Matsyajibi Basagruha Yojana
1. Aims to provide pucca houses to the marine fisherman.
2. If provide financial assistance of Rs.1.30 lakh for IAP districts Which among the above is/are correct?
(1) Only 1
(2) Only 2
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans: (3)
________________________________________
23. Consider the following statement about State Reservoir Fishery Policy.
1. It permit the leasing of area of 100 acres and above.
2. Aims to attract public sector investment. Which among the above is/are correct?
(1) Only 1
(2) Only 2
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans: (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Agriculture And Irrigation of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Next Story

Forests gk of Odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Latest from Blog

error: Content is protected !!