Agriculture And Irrigation of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

4 mins read

Agriculture And Irrigation of Odisha

1. What is the percentage of land exploited for cultivation in Odisha?
(1) 50% (2) 55% (3) 40% (4) 45%
Ans: (3)
________________________________________
2. In which district of Odisha, shifting cultivation is known as Toila Chasa?
(1) Keonjhar (2) Dhenkanal
(3) Koraput (4) Sambalpur
Ans: (1)
________________________________________
3. Which among the following is not a Kharif crop is Odisha?
(1) Wheat (2) Maize
(3) Groundnut (4) Cotton
Ans: (1)
________________________________________
4. Which crop play a major role in the economy of Odisha?
(1) Kharif (2) Rabi
(3) Zaid (4) None of these
Ans: (2)
________________________________________
5. Mayurbhanj ranks high in the production of
(1) Wheat (2) Maize
(3) Coconut (4) Chillies
Ans: (2)
________________________________________
6. Which crop has largest area under cultivation in Odisha?
(1) Jute (2) Sugarcane
(3) Paddy (4) Cashewnut
Ans: (3)
________________________________________
7. In which of the following soils of Odisha production of rice takes place?
(1) Alluvial soil (2) Red soil
(3) Yellow soil (4) None of these
Ans: (1)
________________________________________
8. Srimati, Priya, Prasant are varieties of which crop grown in Odisha?
(1) Mango (2) Jute
(3) Turmeric (4) Rice
Ans: (4)
________________________________________
9. Which is the second most important cash crop in Odisha?
(1) Jute (2) Sugarcane
(3) Rice (4) Oilseeds
Ans: (2)
________________________________________
10. What is the place of Odisha in the cultivation of jute?
(1) 3rd (2) 4th (3) 5th (4) 6th
Ans: (2)
________________________________________
11. Koraput, Balangir and Kalahandi have suitable soil and climate conditions for
(1) oil seeds (2) cashew
(3) coconut (4) cotton
Ans: (4)
________________________________________
12. In which rank Odisha stands in sugarcane production in India?
(1) 7th (2) 8th (3) 9th (4) 10th
Ans: (2)
________________________________________
13. What kind of climate is found in North Central Plateau?
(1) Warm and Humid
(2) Hot and Moist Sub-humid
(3) Cold and Humid
(4) Hot and Humid
Ans: (2)
________________________________________
14. Which among the following are the major spices produced in Odisha?
(1) Turmeric (2) Ginger
(3) Pepper (4) Both (1) and (2)
Ans: (4)
_______________________________________
________________________________________
16. Lateritic soil is not found in which Agro-climatic zone?
(1) Eastern Ghat High Land
(2) South Eastern Ghat
(3) Western Central Table Land
(4) Mid Central Table Land
Ans: (1)
________________________________________
17. Medicinal plant garden Ekamravan is located where in Odisha?
(1) Bhubaneswar (2) Puri
(3) Cuttack (4) Sambalpur
Ans: (1)
________________________________________
18. Western Undulating Zone belongs to
(1) Sundargarh (2) Kendrapara
(3) Kalahandi (4) Angul
Ans: (3)
________________________________________
19. Which one of the following is first Agri-Export Zone of Odisha?
(1) Rice Technology Park, Bhadrak
(2) Sea Food Park, Dewas
(3) Kandhamal
(4) Dhenkanal
Ans: (3)
________________________________________
20. Which among the following area is not a major flower growing area in Odisha?
(1) Kalahandi (2) Khordha
(3) Rourkela (4) Sambalpur
Ans: (1)
________________________________________
21. Which agricultural scheme of Odisha is destined to provide health and accidental insurance to form families?
(1) RKVY (2) BKKY (3) BKVY (4) NMSA
Ans: (2)
________________________________________
22. Which of the following institute was incorporated in 2004?
(1) Odisha University of Agriculture and Technology
(2) ICAR-CRRI
(3) Rajya Beej Evam Krishi Vikas Nigam Limited
(4) APICOL
Ans: (3)
________________________________________
23. Mini Mission-1 is related to
(1) cotton (2) oil seeds
(3) rice (4) jute
Ans: (2)
________________________________________
24. National Horticulture Mission is operationalised in Odisha since
(1) 2004-05 (2) 2007-08
(3) 2008-09 (4) 2005-06
Ans: (4)
________________________________________
25. What is the share of wells, hand pumps and borewells in Odishan Irrigation System?
(1) 1/3 rd (2) 2/3 rd
(3) 1/4 th (4) 3/4 th
Ans: (2)
________________________________________
27. Which among the following Irrigation project in Odisha is not based on Godavari basin?
(1) Kanupur Project
(2) Kolab Project
(3) Potteru Project
(4) Upper Indravati Project
Ans: (1)
________________________________________
28. Rusikulya Irrigation Project is related to
(1) Godavari
(2) Mahanadi
(3) Brahmani
(4) Baitarni
Ans: (2)
________________________________________
29. Which project is based on Brahmani river?
(1) Rengali (2) Baitarani
(3) Anandpur (4) All of these
Ans: (4)
________________________________________
30. Which of the following district do not get water from Hirakud project in Odisha?
(1) Bargarh (2) Balasore
(3) Balangir (4) Sambalpur
Ans: (2)
________________________________________
31. Agricultural Promotion and Investment Corporation of Odisha Limited was established during the year
(1) 2000 (2) 2001 (3) 1994 (4) 1996
Ans: (4)
________________________________________
32. Odisha Watershed Development Mission has been designated as State Nodal Agency for
(1) IWMP
(2) Mahanadi Basin Development Plan
(3) PMKSY
(4) OCTMP
Ans: (3)
________________________________________
33. Which of the following act as a Virtual office of Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority.
(1) ICAR-CRRI
(2) Odisha University of Agriculture
(3) APICOL
(4) Odisha State Seeds Corporation
Ans: (3)
________________________________________
36. District-wise in Odisha, which of the following is in second rank in jute production?
(1) Puri and Balasore
(2) Mayurbhanj and Puri
(3) Puri and Cuttack
(4) Balasore and Cuttack
Ans: (4)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Drainage System of odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Next Story

Animal Husbandry of Odisha (Odisha Objective GK General Knowledge)

Latest from Blog

error: Content is protected !!